Tovább halasztódik a Nabucco építése

Legalább további hat hónappal csúszik a Nabucco bulgáriai szakaszának építése – jelentette be Deljan Dobrev miniszter, Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök pedig úgy nyilatkozott, hogy "legnagyobb sajnálatunkra a Nabucco elakadt".
Barabás T. János, 2012. december 20. csütörtök, 11:15
Fotó: Napi.hu

A Nabucco West gázvezeték építésének megkezdése, amely már két éve halasztódik, legkevesebb további hat hónapot késik - közölte Deljan Dobrev bolgár gazdasági és energiaügyi miniszter a Trud című napilapban ma megjelent interjújában. Mint mondta, Bulgária készen áll a projekt realizálására, de egyelőre nincs gáz, amivel megtölthetnék a vezetéket. Az azerbajdzsáni Shah Deniz gázmező második szakaszának késése miatt, amelyből a tervek szerint biztosítanák a közös európai vállalkozás, a Nabucco ellátásának meghatározó részét, június előtt még csak döntés sem várható az ügyben. Szófia azonban nem fog tétlenül várni: januárban megkezdik a görög gázvezeték-rendszerhez való csatlakozás kiépítését. Ez is a Nabucco rendszerének részét képezi, és élvezi az Európai Bizottság anyagi támogatását, viszont a törökök, akiknek a területén áthaladna, még nem hagyták jóvá. Emellett a bolgárok megállapodtak a szerb gázhálózatba való bekapcsolódásban is.

A Nabucco West projektet a Nabucco Consortium idén májusban mutatta be, mint az eredeti terv egyszerűsített változatát, amelynek azonban változatlanul az a célja, hogy egy 1300 kilométeres vezetéken a Kaszpi-tengeri földgázt az ausztriai Baumgartenig juttassa el - emlékeztetett a Novinite szófiai hírügynökség.

HOZZÁSZÓLÁSOK