Tovább támad a szmog

Nem csupán Magyarországon - és Lengyelországban - keseríti meg az emberek életét a szmog, hanem Szlovákiában is. Az elmúlt napokban olyan rossz volt a levegő, amilyenre az elmúlt húsz évben nem volt példa.
Barabás Júlia, 2017. február 5. vasárnap, 14:51
Fotó: Napi.hu

Az elmúlt húsz évben nem volt annyira szennyegezett a levegő Szlovákia felett, mint most - írta a pozsonyi Új Szó. A környezetvédelmi tárca felszólította az embereket, hogy ha tehetik, ne fűtsenek olyan anyagokkal (például petpalackokkal), amelyek égés közben szennyezik a levegőt. A felgyülemlett szmogfelhőt ugyanis - hasonlóan Lengyelországhoz - nagyrészt a lakossági fűtés okozza.

Az elmúlt  hetekben az ország keleti régióiban és Kassán volt a legrosszabb a helyzet, de Zsolnán, Rózsahegyen és Besztercebányán és környékükön is érezni lehetett a szennyezést.

Gyenge felkészülés

A szmog oka, hogy levegőben levő porszemcsék a nehéz hideg levegő, az alacsony légnyomás és a gyenge légmozgás miatt nem tudtak távozni az alsó légrétegekből. Az elmúlt napokban váratlanul kialakult szmog igazolta, hogy Szlovákia nem volt felkészülve arra, hogyan figyelmeztesse a lakosságot az egészségkárosodás veszélyére - ismerte el tegnap Solymos László (Híd) környezetvédelmi miniszter.

Míg például az árvízveszély esetén tökéletesen működik az önkormányzatok és a lakosság figyelmeztetése, nem teljesen egyértelmű, hogy kinek kell kit figyelmeztetnie, ha jelentősen romlik a levegő minősége - mondta a miniszter.

Az ugyanakkor tény, hogy az önkormányzatok egy tavalyi törvénymódosításnak köszönhetően erős szmog esetén kitilthatják a településekről a légkört leginkább szennyező, öregebb dízelautókat, vagy korlátozhatják ezen gépkocsik behajtását egyes városrészekbe. Eddig egyetlen város sem élt ezzel lehetőséggel, ellentétben például Budapesttel, Prágával vagy Béccsel, ahol már nemegyszer korlátozták idén a személyautók forgalmát.

HOZZÁSZÓLÁSOK