További elbocsátásokat jósolnak a közgazdászok

Idén is tovább mélyül a recesszió, így további elbocsátások jöhetnek, de a takarékoskodás minden ágazatban folytatódik - állítja az amerikai vállalati közgazdászok szövetsége, a NABE friss jelentésében.
NAPI Online, 2009. január 26. hétfő, 09:05
Fotó:

Az elemzés szerint a megkérdezett 105 közgazdász túlnyomó többsége osztja a véleményt, hogy a GDP idén is tovább csökken, a kereslet, profitráták és a tőkeberuházások terén a januári a jelentés 27 éves történetében is abszolút mélypontot hozott.

A feltételek romlásával párhuzamosan a gazdaság jövőjét is feketébben látják a közgazdák: szemben az októberi 32 százalékkal ma már csaknem 40 százalékuk gondolja úgy, a következő fél évben további jelentős elbocsátások jöhetnek, tovább növelve a tavaly elbocsátottak 2,6 milliósra becsült táborát.

Ezen kívül a kiadások további lefaragására lehet számítani: 44 százalék látja úgy, hogy a spórolás folytatódik, s csupán 16 százalék szerint nőhet a tőkeberuházások mértéke a következő hónapokban.

A növekvő munkanélküliség, a hitelfelvételi lehetőségek szigorodása és a világgazdaság jelenlegi helyzete miatt tovább ereszkedik a lejtőn az amerikai gazdaság - hangzik az általános vélemény. Az októberi 62 után ma már csupán 22 százalék gondolja azt, hogy az amerikai gazdaság elkerülheti a zsugorodást idén, ezzel szemben 52 százalék szerint több mint egy százaléknál is nagyobb mínuszt produkál 2009-ben - októberben egyetlen szakember sem gondolta reálisnak ezt a mértéket.

HOZZÁSZÓLÁSOK