Trükkel játszhatták ki az oroszellenes uniós szankciókat

Tilos az oroszok által megszállt Krímbe áramtermelési eszközöket szállítani az Európai Unióból vagy uniós cégektől. Valahogy mégis Siemens turbinák kerültek a területre. A gyár tagad, az oroszok a másodlagos piacról beszélnek.
Szabó Dániel, 2017. július 7. péntek, 15:22
Fotó: MTI/EPA

Rejtélyes módon valahogy Szevasztopolba kerülhetett a német Siemens által gyártott négy gázturbina, de az EU - nemrég megújított - szankciói tiltják, hogy akárcsak egy darabot, vagy alkatrészeket értékesítsenek Oroszországban vagy orosz cégeknek. A kikötőváros ráadásul éppen azon a Krím félszigeten van, amelynek a 2014-es annektálása miatt bevezették a büntetőrendelkezéseket Moszkvával szemben - írta a Reuters szerdán három különböző, egymástól független forrásra hivatkozva.

Nem sokkal később az orosz Technopromexport nevű cég közleményt adott ki, hogy a másodlagos piacon négy turbinát vásároltak, melyeket felújítanak és felhasználnak a szevasztopoli erőműben, valamint az épülő szimferopoli létesítményükben. A beszerzésben nem részletezték, milyen típusokról van szó, mindössze annyit írtak, hogy a beszerzést a másodlagos piacon folytatták. Szakértők pedig azt nyilatkozták, hogy a Siemens SGT5-2000E típusú turbinái alkalmasak a két erőmű kiszolgálására.

Nem tudnak róla, tiltják, de nyomoznak

A német Siemens a tudósítást ugyan pletykának minősítette, de a cég sajtóreferense elmondta: komolyan veszik az ügyet és kivizsgálják. A szerződéseik - összhangban az uniós tilalmakkal - kitérnek arra, hogy még a használt termékeiket sem szállíthatják az Oroszország által annektált területre. Se az elsődleges, se a másodlagos piacon nem lehet oda értékesíteni, vagy a tiltólistán levő cégekhez juttatni.

Amennyiben bármilyen mostanában vásárolt turbinát átirányították a Krím félszigetre, az teljesen egyértelműen a szerződési feltételeink megsértése. A Siemens ezért ismételten figyelmeztette ügyfeleit, hogy a cég betart minden exportszabályozást, ezt partnereitől is elvárja - zárták közleményüket a Reuters szerint. Azonban nem zárható ki, hogy a gyártó tudtával szállították le azokat.

Faramuci jogi helyzet

A félsziget 2014 márciusában csatlakozott az Orosz Föderációhoz egy vitatott legitimációjú népszavazáson. A referendumon a hivatalos közlések szerint 95,7 százalék szavazott az Ukrajnától való elszakadásra, hónapokkal később pedig olyan adatok kerültek nyilvánosságra, melyek szerint a részvételi arány 30 százalékát sem tett ki, a csatlakozni vágyók aránya pedig mindössze 50 százalék volt, vagyis a helyiek 15 százaléka akart Oroszország részévé válni.

Azóta a területen az Ukrajnával való összeköttetése miatt fennakadások vannak az áramellátásban, a kommunikációban és a közlekedésben is, mivel Kijev nem ismeri el a de facto függetlenedést és annektálódást. A visszás körülmények miatt az Egyesült Államok, a NATO-tagjai és az EU tagállamai a Krím félszigetet továbbra is Ukrajna részének tekintik, Oroszországot pedig beutazási és gazdasági szankciókkal sújtják.

Ha kiderül, hogy valóban a Siemens által gyártott turbinák kerültek a területre, akkor kicsi az esély, hogy a német cég visszaszerezheti az eszközöket. Ugyanis az orosz fennhatóságú félszigeten a viszontszankciók miatt nehezen érvényesíthetné jogait. A nemzetközi jognak más szempontból is fekete lyuk a terület. Több száz olyan cég lehet, amely egyszerre van jelen Ukrajnában és a Krímen is, amelyek így importálnak, kijátszva a tilalmakat.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

V0LE, 2017.07.08 02:08

@Bahnsteig_Eins: LOL bazze... neked ugy tunik fogalmad nincs sem luxusrol sem a gyonyorurol :DDDD
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bahnsteig_Eins, 2017.07.08 01:43

@V0LE: Nos, ha érdekel a kocsim, a jelenlegi 20 éves, vagy a korábbi, szintén 20 éves, gyönyörű, kazah barátnőm, nem titkolom tovább:

https://kephost.com/cefre

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

V0LE, 2017.07.08 01:06

@Bahnsteig_Eins: "Máig is abból élek, abból tartok fenn Pontiac luxusautót "

Hat, lehet hogy neked luxus egy 20 eves roncs, aminek par szazezer az erteke, de a tobbsegnek az a regi Pontiac csak egy roncs.

"meg 20 éves barátnőt"

Jahh :DDDD

"itt mindenki tudja hogy miből élek"

Pontosabban sokan olvastak miket hazudozol, de keves olyan hibbant van aki el is hitte :))

" veled ellentétben, akinek máig se tudjuk a szakmáját, valószínűleg azért mert nincs is, kivándorolt kreol honfitárainkkal együtt fejed a kanadai szociális rendszert, meg kisebb stiklikből tartod fenn magad, pl. múltkor is loptál egy biciklit, ahogy kreol honfitársaink tanították, mikor együtt álltatok sorba a segílyért Vancouver szociális hivfetelában... Ez ám a karrier..."

Nem tudomk mennyit ittal ma, de biztos nem keveset, ha ilyen hulyesegeket ki tudsz talalni :DD
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bahnsteig_Eins, 2017.07.08 00:31

@V0LE: Mentem, VOLE úr, mentem... Máig is abból élek, abból tartok fenn Pontiac luxusautót meg 20 éves barátnőt, itt mindenki tudja hogy miből élek, veled ellentétben, akinek máig se tudjuk a szakmáját, valószínűleg azért mert nincs is, kivándorolt kreol honfitárainkkal együtt fejed a kanadai szociális rendszert, meg kisebb stiklikből tartod fenn magad, pl. múltkor is loptál egy biciklit, ahogy kreol honfitársaink tanították, mikor együtt álltatok sorba a segílyért Vancouver szociális hivfetelában... Ez ám a karrier...

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

V0LE, 2017.07.08 00:12

@Bahnsteig_Eins: "mondtam már, hogy én "áramoltam""

Es milyen sokra mentel vele :DDDD
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html