Trump 8,6 milliárd dollárt kér a határfalra a költségvetésben

Donald Trump amerikai elnök 8,6 milliárd dollárt kér majd az amerikai-mexikói határon építendő falra a hétfőn előterjesztendő 2020-as költségvetésben - értesült kormányzati forrásból a The Wall Street Journal.
K. Kiss Gergely, 2019. március 11. hétfő, 06:19
Fotó: AFP

A lap információi szerint a kormány megkezdte és már csaknem be is fejezte egy 111 mérföld (179 kilométer) hosszúságú falszakasz építését a déli határon, és rendelkezésére áll a 722 mérföldes (1162 kilométeres határszakaszra tervezett fal építési költségének fele. E határszakaszon vagy új falat építenek vagy a meglévő kerítést újítják fel - írja az MTI.

A költségvetésben kért 8,6 milliárd dolláros összeg lehetővé tenné a teljes falszakasz építésének finanszírozását, és a kormányzat egyúttal visszaadná a katonai építkezésekre szánt alapokból elvont összegeket.

A The Wall Street Journal véleménye szerint a demokrata többségű képviselőházban valószínűleg "makacs ellenállás" fogadja majd a költségvetésnek ezt a tételét. Részben azért, mert a demokrata párti politikusok szükségtelennek tartják az elnök szerint a menekültek áradatának visszaszorítását célzó falat, részben pedig mert a törvényhozás a kormányzat idei működéséhez szükséges költségvetés megszavazásakor 1,38 milliárd dollárt szavazott meg a határ biztonságának megteremtéséhez. Igaz, ez az összeg falépítésre nem, csakis a határvédelmi eszközök modernizálására használható fel.

A Fox televízió megkérdezte a költségvetési tervezetről és a várható vitáról a Fehér Ház gazdasági főtanácsadóját. Larry Kudlow azt hangoztatta, hogy komoly vitára számít, és hozzátette, hogy Donald Trump elnök kitart a fal építése és a határbiztonság megteremtése mellett.

Inog a nagy terv

Donald Trump 2016-os elnökválasztási kampányának egyik ígérete az amerikai-mexikói határon építendő fal volt. Érvelése szerint a fal felhúzásával megfékezhető lenne az illegális migránsok áradata és a kábítószer-kereskedelem. A demokraták azonban elutasítják a követelést, és ez vezetett az Egyesült Államok történetének leghosszabb, 35 napig tartó kormányzati leállásához. A demokraták ugyanis nem szavazták meg a kormányzat működéséhez szükséges költségvetésben kért összeget a falépítéshez.

Hosszas egyeztetés után a törvényhozók adtak 1,28 milliárd dollárt a határbiztonság megerősítésére, de Trump bejelentette, rendkívüli állapotot hirdet annak érdekében, hogy a kongresszus megkerülésével teremtse elő a pénzügyi forrásokat a falépítéshez. A képviselőház már megszavazta azt a határozatot, amely a rendkívüli állapot visszavonására kötelezné az elnököt, a szenátus pedig a héten voksol erről. Mitch McConnell, a szenátus republikánus többségének vezetője a napokban jelezte: valószínűleg megvan a szükséges számú voks a határozat elfogadásához. Ezzel együtt is a törvényhozási kétharmad nem lesz meg és Donald Trump vétóval élhet a döntés ellen.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

MLB2018, 2019.03.11 07:49

Csak összehasonlításképpen:
A Brown Egyetem Watson Nemzetközi és Állami Ügyek Intézete 2018-ban kiadta az éves "Háború Költségei" című jelentését.
"az Egyesült Államok a becslések szerint 5,9 ezer milliárd dollárt (jelenlegi árfolyamon) költött a terror elleni háborúra a 2019-es pénzügyi évig.."
Azt most nem is részletezem hány 100ezer embert gyilkoltak meg hány 10millió embert tettek földönfutóvá, különösebb eredmény nékül.
Az amerikai emberek biztonságára 8,6 milliárd sok, a rendszer fenntartására ~6ezer milliárd nem sok.

8 és 6 ezer mrd. Remélem minden tahó fel tudja fogni a számokat.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

MLB2018, 2019.03.11 07:39

@sziddha: "Elszomorító,hogy manapság világszerte, kóros hazudozó, populista,hatalommániás, nárcisztikus ,önmagukat
nagy formátumú politikusnak tartó,amúgy történelmi léptékben percemberek, bolondíthatják a kolomp vezérelt,
önálló gondolkodásra képtelen, agyhalott embereket ! "
Trumpra akár igaz is lehet amit itt összehordtál. Azonban ez egy ártalmatlan bohóc.
Az előtte lévő bagázsra milyen jelzőket öklendeznél ide, móricka? Emlékszel 9/11 és az azt követő hazugságokra? pl. fiolában mutogatták szaddam nem létező vegyi-fegyvereit. Ez nem volt 'kóros hazudozás' ugye, hülyegyerek?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

sziddha, 2019.03.11 06:55

Elszomorító,hogy manapság világszerte, kóros hazudozó, populista,hatalommániás, nárcisztikus ,önmagukat
nagy formátumú politikusnak tartó,amúgy történelmi léptékben percemberek, bolondíthatják a kolomp vezérelt,
önálló gondolkodásra képtelen, agyhalott embereket !
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html