Trump kitartóan hisz Kim Dzsongunban

A dél-koreai hadsereg vezérkari főnökeinek egyesített bizottsága szombat reggel közölte, hogy Észak-Korea kilőtt több rövid hatótávolságú rakétát a Japán-tenger felé. A rakétákat húsz perc alatt lőtték ki a keleti parti Vonszan városnál lévő indítóállásból, és 70-200 kilométert tettek meg, mielőtt a tengerbe csapódtak.
Domokos László, 2019. május 5. vasárnap, 07:40
Fotó: AFP - Képünk illusztráció.

Donald Trump amerikai elnök néhány órával ezután a Twitteren azt írta: "Minden lehetséges ebben a rendkívül érdekes világban, de feltételezem, hogy Kim Dzsongun teljesen tisztában van Észak-Korea nagy gazdasági potenciáljával, és nem fog tenni semmi olyat, ami megakadályozná ezt és véget vetne ennek (a fejlődésnek). Azt is tudja, hogy én az ő oldalán állok, és ő nem akarja megszegni a nekem tett ígéretét. Meglesz a megállapodás."

Dél-Korea felszólította szombaton északi szomszédját, hogy szüntesse be a Koreai-félszigeten katonai feszültséget keltő tevékenységet. Mun Dzse In dél-koreai elnök hivatalának szóvivője közleményében azt írta, hogy súlyos aggodalmat kelt a rövid hatótávolságú rakéták indítása. A rakétakísérleteket elítélte a szöuli kormány is - írta az MTI híre alapján az Index.

Észak-Korea legutóbb 2017 végén hajtott végre rakétaindítást, akkor egy Hvaszong-15 típusú interkontinentális ballisztikus rakétával.


HOZZÁSZÓLÁSOK