Trump üzent Észak-Koreának - megdöbbentek a diplomaták

Donald Trump amerikai elnök időpocsékolásnak tartja, hogy külügyminisztere megpróbál tárgyalni Észak-Koreával - idézi az MTI.
K. Kiss Gergely, 2017. október 1. vasárnap, 19:57
Fotó: AFP

Egy nappal azután, hogy Rex Tillerson Pekingben nyilvánosan elismerte, Washington több csatornán közvetlen kapcsolatban áll Phenjannal, Trump elnök a Twitteren közzétett üzenetében azt javasolta a Kínában tárgyaló külügyminiszterének, hogy ne vesztegesse idejét diplomáciai tárgyalásokra Észak-Koreával.

"Megmondtam Rex Tillersonnak, a mi csodálatos külügyminiszterünknek, hogy csak az idejét vesztegeti, ha megpróbál tárgyalni a Kicsiny Rakéta Emberrel" - írta mikroblogján az amerikai elnök Kim Dzsong Un észak-koreai vezetőre utalva, majd hozzátette: "takarékoskodj az energiáddal, Rex, meg fogjuk tenni, amit meg kell tennünk!".

Tillerson Pekingben azt fejtegette, hogy az Észak-Korea körüli feszültséget az amerikai diplomácia enyhíteni szeretné. "Az egész helyzet pillanatnyilag kicsit túlhevült. Ha Észak-Korea leállna a rakéta-felbocsátásokkal, az jelentősen enyhítené a dolgokat" - fogalmazott az amerikai külügyminiszter a kínai fővárosban.

Donald Trump bejegyzése meghökkenést keltett amerikai diplomáciai körökben. Richard Haass, a Külkapcsolatok Tanácsa nevű amerikai független elemző intézet elnöke szintén Twitter-bejegyzésben reagált.

"A diplomácia nem kegy, amelyet osztogatunk, hanem fontos nemzetbiztonsági eszköz a számunkra" - írta a tekintélyes külpolitikai szakember. Leszögezte azt is: az elnök "teljes mértékben meggondolatlan" és "a külügyminiszternek le kell mondania".

Sem Rex Tillerson, sem a külügyminisztérium nem reagált az elnök Twitter-bejegyzésére.

Amerikai elemzők emlékeztetnek rá: nem ez az első alkalom, hogy Donald Trump a külügyminiszterrel ellentétes álláspontot képviselve nyilatkozik meg. Júniusban például, amikor Tillerson enyhíteni próbálta a Katar és Szaúd-Arábia közötti feszültséget, Trump Szaúd-Arábia oldalára állt. Ugyancsak nyilvánosan képviselt ellentétes álláspontot Irán ügyében: a külügyminiszter a perzsa vezetéssel kötött többhatalmi atomalku megtartása mellett érvelt, mondván, hogy Teherán betartja a megállapodásban foglaltakat, míg az elnök meglebegtette a megállapodás esetleges felmondását is.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

atombandi, 2017.10.02 13:28

@terabit:
igy van. a haboru mar megy, egyelore verbalis szinten, a raketazast meg nem mertek elkezdeni, de elobb utobb az is menni fog...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

palm, 2017.10.01 23:30

"a Külkapcsolatok Tanácsa nevű amerikai független elemző intézet" - független intézet, mi? még csak elseje van, de ez tuti a hónap vicce.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

terabit, 2017.10.01 21:14

Teljesen igaza van Trumpnak. Az elmúlt 40 évben addig-addig tárgyalgattak, hogy mostanra ballisztikus rakétával meg atommal fenyegeti a világot a szarházi. Aki még tárgyalgatni akar, azt vissza kell zavarni az iskolába.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html