Beindul a nagy tücsök- és szöcskebiznisz

Litvániában óriási lehetőséget látnak a szöcskék és a tücskök tenyésztésében, amelyekből tápláló és egyes piacokon egyre keresettebb lisztet készíthetnek.
Barabás Júlia, 2018. december 15. szombat, 19:45
Fotó: Shutterstock

Az új évtől Litvániában új gazdasági tevékenység jelenik meg: szöcskék és tücskök tenyésztése élelmiszeripari célokra - írja a lengyel Rzeczpospolita. Az első szöcsketenyésztő farmot 2019 januárjában nyitják meg a vilniusi körzetben, a beruházás értéke közel 150 ezer euró (48,5 millió forint). A farm kezdetben nem lesz nagy, de a piachoz igazodva egyre növeljük majd - mondja a tulajdonos, Andrius Stanislovatitis.

Litvániában ez a fajta gazdasági tevékenység egzotikumnak számít, de a szomszédos Észtországban, valamint Finnországban az elmúlt években már kialakult az ezekből készült termékek helye az üzletek polcain. Finnországban nagyobb a kereslet, mint a kínálat.

A dietetikusok szerint ezeknek az állatoknak igen nagy a fehérje-, a kálium-, a vas- és az egészséges zsírtartalmuk. A rovarokból energiaszeleteket, fehérjekeverékeket, előételeket, cukorkákat és péksüteményeket állítanak elő. Az édességekben és a kenyérfélékben a gabonaliszt egy részét tücsökliszttel helyettesítik, ami nem változtatja meg az étel ízét, de növeli a tápértékét.

A Litvániában most felálló farm az első évben két tonna készterméket fog gyártani - hogy ehhez mennyi rovart kell megölni, a tulajdonos nem mondta meg. A stratégia az, hogy a tücsöklisztet oda kell exportálni, ahol a kereslet stabil: Észtországba, Finnországba, Nagy-Britanniába, Németországba és Franciaországba.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

megalodon, 2018.12.15 21:02

A piac az piac

a földönkívüli gyíkemberekre is gondolni kell, ők sem elemről mennek hanem tücsökporral működnek !
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Panzerkraftwagen_Drei, 2018.12.15 20:07

@zana! Csemege! Vagy már rég ezt eszed a macskaeledel-konzervekben?

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html