Túlélésért küzd az eurózóna - nem költhetik bankjaikra a mentőpénzt az írek

Miközen az írek a nyilvánosság előtt továbbra is látványosan ellenkeznek a pénzügyi mentőcsomag ötlete ellen, számos eurózóna-tag egyértelművé tette: a két európai mentőalapból, az EFSF-ből és a kisebb EFSM-ből nem finanszírozhatják az írek bankjaikat az EU/IMF felügyelete nélkül.
NAPI, 2010. november 16. kedd, 12:09
Fotó:

Az euróövezet a túlélésért küzd, és ha az euróövezetet nem sikerül életben tartani, azt az Európai Unió sem éli túl - mondta kedden Brüsszelben Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke, ezzel is jelezve, hogy nem lazul a nyomás a dublini kormányon.

Egyedül a keddi tárgyalásokat vezető Jean Claude-Jucker, az eurózóna pénzügyminiszterei csoportjának az elnöke vélte úgy az európai döntéshozók közül, hogy Írországnak nincs feltétlenül azonnal szüksége a mentőcsomagban való részvételre. Ugyanakkor a piacok lenyugtatása, és a válság továbbterjedésének megállítása szempontjából a legtöbb elemző szerint mégis szükség lenne az írek kimentésére.

Az ír kormány jelentős részben szűk parlamenti többsége, és a közelgő választások miatt ragaszkodik szuverenitásának megőrzéséhez, és azzal érvel, hogy a következő év végig teljes mértékben finanszírozni tudja hitelköltségeit.

Többek között Franciaország és Finnország közben jelezték, hogy nem támogatják, hogy Írország korlátozottan, csupán bankjai védelmében vegyen részt az európai mentőprogramokban: támogatásukat a teljes, EU és az IMF által felügyelt kiigazítási programban való részvételhez kötik.

A Centre for European Reform (CER) nevű kutatóintézet szerint várható volt, hogy a válságmentő mechnizmusra vonatkozó német-francia javaslat után megugranak a hitelköltségek a gyengébb országban, mivel az új mechanizmus szerint a magánbefektetőknek is bizonyos mértékű veszteségeket kell elszenvedniük.

HOZZÁSZÓLÁSOK