Az ECB célszáma fölé került a német infláció

Gyorsult, a vártnál nagyobb mértékű volt és az Európai Központi Bank (EKB) inflációs célszáma fölé került a fogyasztói árak emelkedésének éves üteme Németországban szeptemberben - írja az MTI.
Szász Péter, 2018. szeptember 27. csütörtök, 20:34
Fotó: MTI/EPA

A német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis csütörtökön azt közölte előzetes adatként, hogy a harmonizált fogyasztói árindex (HICP) szeptemberben 2,2 százalékkal emelkedett az előző év azonos hónapjához képest, havi összevetésben pedig 0,4 százalékkal nőtt, miközben elemzők 2,0, illetve 0,1 százalékos emelkedést vártak.

Augusztusban az éves szintű növekedés 1,9 százalék volt, júliushoz képest pedig nem változtak a fogyasztói árak.

Az EKB közel két százalékos éves inflációt tart ideálisnak. A német infláció alakulásának nagy hatása van az EKB kamatpolitikájára.

Az Európai Unió statisztikai hivatala (Eurostat) által számított harmonizált fogyasztói árindex biztosítja az egyes uniós tagországok inflációs mutatóinak összehasonlíthatóságát.

A Destatis módszertana alapján végzett számítások szerint szeptemberben az egy évvel korábbihoz képest 2,3 százalékkal, augusztushoz viszonyítva pedig 0,4 százalékkal nőttek a fogyasztói árak. Elemzők 2 százalékos, illetve 0,1 százalékos emelkedéssel számoltak.

HOZZÁSZÓLÁSOK