Az inflációs nyomás várhatóan gyenge marad, az inflációs várakozások visszafogottak - kezdte sajtótájékoztatóját Draghi. Az árak hosszabb ideig lassan nőhetnek, ami azt jelenti, hogy az ECB kitart támogató monetáris politikája mellett. A bankelnök megismételte, hogy a hitelkamatok jó ideig jelenlegi alacsony szintjükön maradhatnak vagy még lejjebb mehetnek.

Az ECB kész arra, hogy megvizsgáljon minden lehetséges intézkedést, amelyet a jelenlegi helyzetben hozhat. Draghi lassú kilábalást vár 2014-ben és 2015-ben. Összességében az árstabilitást a nyersanyagok és az energiahordozók esetleges drágulása billentheti ki felfelé, míg a gyenge gazdasági növekedés lefelé.

Nem érkezett értékelhető választ arra az újságírói kérdésre, miszerint mit jelent konkrétan, hogy az ECB kész további eszközöket alkalmazni a gazdaság segítése érdekében. Jelenleg nem érdemes erről találgatásokba bocsátkozni - mondta a bankelnök. Ugyanakkor az európai jegybanknak lehetősége van az árstabilitás fenntartására "mindkét irányból" (azaz a túl alacsony árak ellen is felléphet - a szerk.).

Az euró folytatta a sajtótájékoztató előtt megkezdett szánkázását a dollárral szemben - az árfolyam 1,3557 dollár/eurón állt tíz perccel három óra előtt.

Gyenge és törékeny

Meddig tűri az ECB, hogy az infláció évi egy százalék alatt, azaz bőven a bank kissé két százalék alatti célja alatt maradjon az eurózónában? - szólt a következő kérdés. Draghi szerint a bank döntéshozói középtávon vizsgálják a pénzromlás ütemét, és akkor fognak beavatkozni, amikor okuk lesz feltételezni, hogy ezen az időtávon romlani fog a helyzet.

Draghi megerősítette, hogy megítélésük szerint javulóban van a gazdaság szereplőinek hangulata az eurózónában, azonban ez friss fejlemény. Az ECB monetáris tanácsa a kitartó bizalomerősödésre vár. A fellendülés egyelőre gyenge és törékeny, annak ellenére, hogy láthatók a belső kereslet erősödésének jelei.

Soha

Az ECB elnöke úgy véli, hogy a közös európai valutát használó országokat nem fenyegeti olyan defláció veszélye, amilyen a japán gazdaságot sújtotta a kilencvenes években. Ezt a kérdést feltették maguknak a bank monetáris tanácsának tagjai, és nemmel válaszoltak rá. Az inflációs várakozások visszafogottsága - amit nyilatkozatában említett - azt is jelenti, hogy a gazdaság szereplői az árak emelkedésére, nem pedig csökkenésére számítanak.

Technikailag soha nem fogyhat ki a pénzéből az ECB - válaszolta mosolyogva Draghi az ezzel kapcsolatos kérdésre. Bőven vannak lehetőségeink - tette hozzá.

A MarketWatch tudósítása szerint a bankelnök sajtókonferenciájának helyszíne félig üres volt. Ez biztos jele lehet annak, hogy a sajtómunkások nem tartanak a gazdasági válság felerősödésétől, ami rendkívüli lépéseket igényelne az ECB-től.

Fejfájás, tunyulás, csócsálás

Az első elemzői értékelések szerint a bank nyilatkozatából és Draghi sajtótájékoztatójából az derül ki, hogy az alacsony infláció és a hullámzó devizaárfolyamok egyre nagyobb fejfájást okoznak az ECB-nek.

A bank habozása, hogy meghúzza a ravaszt, azaz további monetáris enyhítési lépéseket tegyen, arra utal, hogy a monetáris tanács tagjai között nincs konszenzus a teendőkről. Draghi a hosszabb távú folyamatokat helyezte szemben a rövid távúakkal, ám ez csak elfedi azt a helyzetet, hogy a kissé javuló makrogazdasági helyzethez nem társul előrelépés a mikroszinten, elsősorban a foglalkoztatásban - fejtegette Stephen Pope londoni elemző.

Ezt erősen aggasztónak tartja. Úgy véli, hogy az ECB elmulasztott egy újabb lehetőséget az eurózóna gazdaságának monetáris támogatására. A bankra ránehezednek az eurózóna tunya tagállamai, amelyek képesek a végtelenségig csócsálni a gazdasági reformokkal kapcsolatos döntések meghozatalát.