Ügyesen álcázták a tiltott ügyleteket

Az amerikai tőkepiaci felügyeleti szerv, a SEC vizsgálatot indított azzal kapcsolatban, hogy Wall Street-i értékpapír-kereskedők felhasználták-e az ETF-eket (tőzsdén kereskedett alapokat) tiltott bennfentes ügyletek lebonyolításához, vagy sem – írja a Financial Times.
NAPI, 2011. február 11. péntek, 04:45
Fotó:

A pénteki Napi Gazdaság cikke

Ennek módja a feltételezések szerint az, hogy ha egy kereskedő megtud valamit egy részvénytársaságról, vesz egy olyan ETF-et, amely ezt a részvényt nagyobb mennyiségben tartalmazza, majd az ETF többi elemét shortolja. Így részesedik a részvény emelkedéséből anélkül, hogy közvetlenül tulajdonolná azt, elkendőzve a bennfentes ügyletet.

A Fed és az FBI szakemberei vádemelést helyeztek kilátásba mintegy kéttucatnyi volt hedge fund-menedzser, vállalatvezető és tanácsadó ellen, sokan mások pedig már együttműködnek a hatóságokkal. A bizonyítékok lehallgatásból, az együttműködő tanúktól és kereskedési adatokból tevődnek össze, a lapnak névtelenül nyilatkozó bűnüldözők szerint a szokásostól eltérő eszközöket is be kellett vetni, mert a kereskedők rendkívül szofisztikáltak voltak.

A gyanúsítottak egy része azzal védekezik, hogy nem bennfentes információkkal dolgozott, hanem az úgynevezett mozaikelméletet használta a szóban forgó vállalat elemzéséhez. A módszer lényege, hogy az elemző a vállalatról szóló nagy mennyiségű adat összegyűjtésével és kiértékelésével próbálja egy részvény értékét meghatározni.

HOZZÁSZÓLÁSOK