Új fejlemény a megölt szlovák újságíró ügyében

Ján Kuciak újságíró, akit barátnőjével együtt meggyilkoltak jó nyomon járhatott, legalábbis erre utal, hogy az internetes portál, amelynél dolgozott a munkát folytatva új információkat tárt fel a magyar határtól nem is olyan messze folyó pénzmosási ügyben.
Barabás Júlia, 2018. július 23. hétfő, 16:39
Fotó: AFP

Az Aktuality.sk portál folytatja a februárban meggyilkolt, 28 éves Ján Kuciak által megkezdett munkát - adta hírül a pozsonyi Új Szó. A fiatal újságíró munkájából kiindulva kiderítették, hogy egy Silvio Aquino nevű drogbáró, aki az EU-ban történő kokainbiznisz nagy részét felügyelte, a Magas-Tátrában mosta tisztára a drogokból befolyt pénzt.

Silvio Aquino egy nemzetközi drogkartell feje volt, aki az Európában folyó kokaincsempészet nagy részét felügyelte. A drogot Latin-Amerikából hozták be Európába, gyümölcsökkel teli konténerek közé rejtve. Aquino illegális üzletéről tudott a szlovák származású felesége is. A banánok, melyek közé a kokaint rejtették, üzletekben végezték - talán Szlovákiában is.

A drogokból származó hatalmas bevételt tisztára kellett mosni. Aquino ezért megvett egy hotelt a Magas-Tátrában, ahol korábban a felesége is dolgozott. Felsőerdőfalván a maffiózó villát építtetett magának és a feleségének. Pár nappal azelőtt, hogy vallomást kellett volna tennie a bíróságon, 2015-ben Silvio Aquinót meggyilkolták. A gyilkosságot egy boszniai klán tagjai követték el, akik a kokainért cserébe pénzt akartak Aquinotól.

Nagy port vert fel

Ján Kuciak oknyomozó újságíró, egyetemi oktató volt, akit menyasszonyával együtt öltek meg.A hír hatására súlyos kormányválság rázta meg a szlovák politikai életet. Marek Maïaric kulturális miniszter, közvetlenül az esetet követően benyújtotta lemondását, őt 2018. március 13-án Robert Kalinák belügyminiszter, majd március 15-én Robert Fico miniszterelnök követte.

Kuciak Nyitrán szerzett diplomát filozófiából, majd Ph D. fokozatot is elért. Újságírói pályája végén a Szlovákiába érkező uniós támogatások útját próbálta meg követni. Utolsó cikkét, amely halála után, 2018. február 28-án jelent meg, Szlovákiában élő olasz vállalkozók korrupciós ügyeiről írta.

A fotó forrása: Vladimir Simicek/AFP

HOZZÁSZÓLÁSOK