Új javaslattal állt elő az EPP Deutsch Tamás ügyében

Egy új javaslattal állt elő az Európai Néppárt (EPP): nem kizárnák Deutsch Tamás fideszes EP-képviselőt, hanem megvonnának tőle minden jogot a frakcióban - értesült a 24.hu.
Szabó Zsuzsanna, 2020. december 16. szerda, 17:06
Fotó: Getty Images - Fotó: Laszlo Szirtesi/Getty Images

A tervek szerint szerda este szavazhatnak az Európai Néppárt frakcióülésén arról, hogy szavazzanak-e Deutsch Tamás kizárásáról. A fideszes képviselővel szemben azért indulhat eljárás az osztrák Othmar Karas javaslatára, mert a Gestapo és az ÁVO módszereihez hasonlította a bajor Manfred Weber frakcióvezető érvelését arról, hogy aki betartja az uniós szabályokat, annak nem kell tartani a jogállami mechanizmustól. A gestapózás elég rosszul sült el, Weber arról beszélt, hogy ami sok, az sok. Deutsch pedig már kétszer bocsánatot kért.

Úgy tűnik, hogy a fideszes képviselő kizárásáról végül mégsem lesz szavazás, ahogyan azt Gulyás Gergely kancelláriaminiszter előrevetítette. A Fidesz azt is megüzente, hogy Deutsch kizárása esetén a többi magyar kormánypárti képviselő követné őt. A német néppárti küldöttség pedig nem szeretné kizárni a Fideszt, viszont Manfred Weber sem tudja arcvesztés nélkül elengedni a magyar delegációvezető kijelentését.

Ezért a 24.hu információja szerint nem Deutsch kizárásáról szavaznának, hanem arról, hogy minden felszólalási és egyéb jogot vonjanak meg tőle a pártcsaládban. A laphoz elküldött javaslat szerint

  • az Európai Néppárt értékalapú szervezet, amely egyetért az unió alapértékeivel, és azzal, hogy a szabadság, szolidaritás, demokrácia és a jogállam a Néppárt működésének alapja.
  • A képviselők a támogatásukat fejezik ki Jean-Claude Juncker, Donald Tusk, Ursula von der Leyen és Manfred Weber törekvései mellett, amelyekkel a jogállami mechanizmus mellett álltak ki. A Néppárt szerint a jogállami mechanizmus történelmi megállapodás, és büszkének kell lenni rá.
  • Elítélik Deutsch Tamás megjegyzéseit, amelyek szembemennek az európai kereszténydemokrácia értékeivel.
  • Ottmar Karas levelét, amelyben Deutsch felfüggesztését kérte, nem veszik le az asztalról, csak a döntést napolják el.
  • A Néppárt képviselőcsoportja kinyilvánítja, hogy a Fidesz sorozatos unióellenes támadásai nem részei a Néppárt alapértékeinek. Szerintük a jogállam, a független igazságügy, a szabad média, a civil társadalom támogatása, az emberi jogok és kisebbségek védelme, valamint az európai integráció a Néppárt alapértékei.

A fentiek alapján megvonnák Deutschtól a képviselőcsoport nevében való felszólalási jogot, nem lehetne árnyékraportőre és raportőre egyetlen ügynek sem, és minden a Néppárthoz köthető pozíciótól is megfosztanák. Emellett felszólítják a fideszes képviselőket, gondolkodjanak el azon, hogy az ő értékeik még megfelelnek-e a Néppárt alapértékeinek, és ha igen, akkor ezekkel összhangban cselekedjenek.

A 24.hu szerint Deutsch Tamás kizárásához valószínűleg nem lett volna meg a szükséges kétharmados többség a néppárti frakcióban, sőt a az is elképzelhető a portál szerint, hogy a szavazásig sem jutott volna el az indítvány. A portálnak nyilatkozó források ennek a javaslatnak azonban nagyobb esélyt adnak.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

matura, 2020.12.17 11:08

két zsírosan vigyorgó pofa, annyi pénzt loptunk már el, hogyha azt tudnátok, bejárhat tompika, de a mocskos száját emberek közt nem nyithatja ki, Ep frakcióvezető úr szalonképtelen, egyik kábítószeres agressziv meleg, a führer meg körözött rabló, a lekopasztott országnak meg ez a világ legjobb miniszterelnöke, olyan szépen beszél, papok imádottja
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

flydomi, 2020.12.16 17:47

Hu,bax ki!!!!
Mennyi xanaxot fog bevenni erre a csuti elmehaborodott gasiszta orbanc es fidess mukereszteny csapata? :DD
Ebbol megint Graz lesz. :DD
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

acdc, 2020.12.16 17:45

Én lesz@rom, csak ne küldjék ide vissza ezt a majmot. Életében nem hagyta el még egy értelmes mondat a pofáját!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html