Új büntetőeljárást indítottak Janukovics ellen

Az ukrán főügyészség az alkotmányos rend erőszakos megdöntésére, megváltoztatására és az államhatalom megszerzésére irányuló cselekmények vádjával újabb büntetőeljárást indított Viktor Janukovics megbuktatott ukrán államfő ellen legutóbbi, pénteki üzenetének tartalma miatt.
MTI, 2014. március 28. péntek, 17:44
Fotó: Reuters

Az Oroszországba menekült és minden bizonnyal még mindig ott tartózkodó Janukovics a főügyészség szerint azzal követte el az említett bűncselekményeket, hogy sürgette: elnökválasztások helyett tartsanak minden ukrajnai régióban népszavazást az adott terület státusáról. A volt elnök emellett törvénytelennek nevezte az ország jelenlegi vezetését.

A főügyészség sajtószolgálata által nyilvánosságra hozott közlemény szerint cselekményével a posztjáról eltávolított elnök veszélyezteti Ukrajna belbiztonságát az alkotmányos rend és az államhatalom működése szempontjából.

Az ukrán parlament február 22-i ülésén úgy határozott, hogy Janukovics nem képes ellátni feladatait, ezért elmozdította tisztségéből az államfőt, egyben előrehozott elnökválasztást írt ki május 25-re. A 450 tagú törvényhozás a határozatot fölényes többséggel, 328 támogató szavazattal fogadta el. Janukovics, miután az ukrán hatóságok körözést adtak ki ellene, Oroszországba szökött. Azóta nemzetközi körözés van érvényben ellene, Moszkva azonban nem hajlandó kiadni őt Ukrajnának.

A volt elnök ellen már bűnvádi eljárást indított a főügyészség hatalommal való visszaélés és tömeggyilkosságban való részvétel vádjával a 2013 novembere és 2014 februárja közötti időszakban, a kijevi hatalomváltást követelő tüntetéseken történtek miatt. A belügyi erők és a tüntetők között január végére súlyos összecsapásokba torkolló szembenállás következtében több mint százan vesztették életüket.

HOZZÁSZÓLÁSOK