Új feltételt szabott Ljubljana a horvát EU-csatlakozáshoz

Szlovénia azt követeli Horvátországtól, hogy nyissa meg pénzügyi piacát a legnagyobb szlovén bank előtt, ellenkező esetben Ljubljana megakadályozza, hogy Zágráb befejezze csatlakozási tárgyalásait az Európai Unióval.
NAPI, 2010. június 21. hétfő, 13:49
Fotó:

Samuel Zbogar szlovén külügyminiszter azt mondta, hogy amennyiben Zágráb hátrányos megkülönböztetésben részesíti a szlovén Nova Ljubljanska Banka pénzintézetet, az ellentétes az EU egyik alapszabadságával, és ezért Horvátország nem zárhatja le a tőke szabad mozgásának jogfejezetét - írta az MTI.

Szlovénia az új feltételt azután támasztotta, hogy 2009-ben lényegében leállt a horvát csatlakozási folyamat a két ország közötti területi vita miatt, majd Ljubljana és Zágráb megegyezett abban, hogy nemzetközi döntőbíróságra bízzák a vita rendezését.

Zbogar ugyanakkor tagadta, hogy új akadályt támasztanának, szavai szerint csak felhívják a figyelmet arra, hogy Horvátországnak tiszteletben kell tartania az uniós jogszabályokat.

Horvátország azt reméli, hogy egy éven belül lezárhatja a csatlakozási tárgyalásokat és 2012-ben az EU tagjává válhat.

Diplomaták azonban úgy vélik, hogy ez túlságosan is ambiciózus tervnek tűnik, hiszen a legnehezebb jogfejezeteket még nem nyitották meg.

A horvát központi bank nem ad engedélyt arra, hogy az NLB fiókot nyisson vagy egy másik bankot vásároljon fel Horvátországban, mert a bank - azóta megszűnt - elődje, a Ljubljanska Banka (LB) adós maradt horvát polgároknak 172 millió euróval, még a Jugoszlávia széthullása előtti időkből.

Szlovénia úgy véli, hogy a kérdés rendezéséről a bázeli Nemzetközi Fizetések Bankjával kell megállapodni, az összes egykori jugoszláv tagköztársaság bevonásával.

HOZZÁSZÓLÁSOK