Új javaslatok a söralátétes adóbevallás feltalálójától

Új adópolitikai elképzeléssel állt elő Németországban a söralátét méretű adóbevallás ötletének atyja, Paul Kirchhof heidelbergi jogászprofesszor, aki szerint a jelenleg több mint 30 ezer paragrafusból álló német adójogot 146 paragrafusra kell szűkíteni, és be kell vezetni az egykulcsos jövedelemadót.
MTI-Eco, 2011. június 28. kedd, 13:59
Fotó:

Kirchhof kedden bemutatott koncepciója szerint 25 százalékos kulcsra van szükség a munka- és a tőkejövedelem, valamint a vállalatok adóztatásában. Jelenleg a társasági adó 15 százalék, a tőkejövedelmet 25 százalékos adó terheli, a személyi jövedelemadó pedig 14 és 45 százalék között van Németországban.

Az egykori alkotmánybíró javaslata szerint meg kell szüntetni valamennyi adókedvezményt, és egységesíteni kell a forgalmi, a jövedéki, az örökösödési és az ajándékozási adó rendszerét is.

Paul Kirchhof a 2005-ös németországi választási kampányban vált széles körben ismertté, amikor az akkor még csak kancellárjelölt Angela Merkel megtette pénzügyminiszter-jelöltté. Az egykulcsos jövedelemadót és az adórendszer radikális egyszerűsítését szorgalmazó akkori javaslata igen negatív fogadtatásra talált, egyes elemzők szerint éppen Kirchhof miatt csökkent a konzervatívok népszerűsége annyira, hogy végül nagykoalícióra kényszerültek a szociáldemokratákkal.

HOZZÁSZÓLÁSOK