Új kütyüket szerelhetnek 2020-tól az autókba

2020-tól kötelező lesz a független fogyasztásmérők beépítése a személygépkocsikba és a kistehergépjárművekbe - írja a Piac és Profit.
Szász Péter, 2017. november 21. kedd, 21:48
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

Egy független szakértői bizottság által javasolt rendelet szerint várhatóan 2020-tól minden, az Európai Unióban gyártásba kerülő új típusba, 2021-től pedig minden forgalomba hozott új személygépkocsiba és kistehergépjárműbe kötelezően be kell építeni egy független fogyasztásmérő rendszert - írja a lap.

Az intézkedésre azért van szükség, mert a valós fogyasztás köszönőviszonyban sincs a gyártók által megadott értékekkel. Az International Council on Clean Transportation (ICCT) nemrégiben megjelent tanulmánya szerint az új személygépkocsik fogyasztása átlagosan 42 százalékkal tér el a gyári értékektől.

A Der Spiegel információi szerint Brüsszel a jövő év elején bocsátja ki a tervezetet szavazásra. A várható költségeket a gyártók csak nehezen fogják átterhelni a fogyasztókra, a tervezet ugyanis a mérőeszköz árát is megadja, autónként nem járhat egy eurónál több költséggel.

HOZZÁSZÓLÁSOK