Új népvándorlás közeleg

Az ENSZ fejlődési programja a világméretű tömeges migráció okait boncolgatja: az őszre várható jelentés legfontosabb problémaként az egyenlőtlen fejlődést, a szegénységet és az emberi jogok figyelmen kívül hagyását jelöli meg.
NAPI, 2009. augusztus 6. csütörtök, 10:29
Fotó:

Az egyenlőtlen fejlődés és a társadalmi egyenlőtlenségek kiéleződése miatt felerősödhet a népvándorlás folyamata - figyelmeztet az ENSZ Fejlesztési Programja (UNDP) a humánfejlődésről szóló, 2009 őszére várható jelentésében, melyről előzetes információkat a Magyar Szociális Fórum közölt.

A UNDP jelentése a szegénységben, a megélhetési feltételek romlásában, az emberi jogok, és a demokratikus szabadságjogok figyelmen kívül hagyásában jelöli meg a migrációhoz vezető konkrét okokat.

Mindaddig, amíg ezen a tendencián nem változtatnak, és nem az embert állítják a fejlődés középpontjába a profit helyett, tömegek fognak elvándorolni szülőföldjükről, hogy másutt nézzenek megélhetés után - áll a Magyar Szociális Fórum által közreadott ismertetésben.

Súlyosbító körülménynek tartja a klímaváltozást, és a világ számos területén fellépő vízhiányt. A jelentés szerzői értésre adják, hogy a globalizáció önmagában nem vezet sem az országok közötti egyenlőtlen fejlődés kiküszöböléséhez, sem pedig a társadalmi egyenlőtlenségek mérsékléséhez.

Ahhoz, hogy a migráció alább hagyjon, a nemzeti és a helyi politikának kell kulcsszerepet játszania. Elő kell segíteni, hogy az emberek jobban élvezhessék munkájuk gyümölcsét, és ne kelljen vándorbotot fogniuk, hogy megélhessenek - áll az ismertetésben.

HOZZÁSZÓLÁSOK