Új típusú válság van születőben

Az Egyesült Államok hitelpiacának válsága - melynek kimenetele egyelőre megjósolhatatlan - Európában és Ázsiában is jelentkezett.
NAPI Online, 2007. szeptember 11. kedd, 09:12
Fotó:

Európában a hitelfeltételek szigorodása, míg Ázsiában az export csökkenése szolgáltatják a legnyilvánvalóbb jeleket, bár a szélesebb körű hatások még nem felmérhetőek.

A Morgan Stanley, a Global Insight és a EIU a Világgazdaság által idézett szakemberei a világgazdasági mutatók és az amerikai makró adatok közötti összefüggéseket vizsgálva megállapították: amennyiben az Egyesült Államok gazdasági növekedése valamivel 2 százalék alá csökken, a világgazdaság bővülése 4,75 százalékra lassul, míg az amerikai recesszió esetén ez a bővülés legfeljebb 3,5 százalékos lehet.

Az IMF ügyvezető igazgatója a Financial Timesnak adott interjújában úgy nyilatkozott, hogy a válság a nagyhatalmak stabil monetáris politikájának és a világgazdaság erejének köszönhetően mérsékelt lesz. Ezzel ellentétben Ken Rogoff, a Valutaalap volt vezető közgazdásza egy szakmai fórumon azt mondta: a világ most éli át az első "új típusú" pénzügyi válságot, amely eddig nem tapasztalt kihívások elé állítja a jegybankokat - írja a Világgazdaság.

HOZZÁSZÓLÁSOK