A takarékossági csomag keretében lefaragják az egészségügyi kiadásokat, megfelezik a tartományi kormányok számát, fokozatosan 10 százalékkal csökkentik a közalkalmazottak és 20 százalékkal az állami vállalatok menedzsereinek számát. Központosítják a beszerzéseket, mindenek előtt az egészségügyben.

Jövőre újabb 10,5 milliárd euróval, 2014-ben pedig 11 milliárddal nyirbálják meg a kiadásokat.

Tömeges elbocsátások nem lesznek, de létszámstopot vezetnek be, és ösztönzik a korkedvezményes nyugdíjba vonulást.

A csomag forrást teremt az észak-olaszországi földregés okozta súlyos károk helyreállítására, és lehetővé teszi, hogy elhalasszák a forgalmi adó 2 százalékpontos emelését, ami csökkentené a keresletet és növelné a lakosság terheit.

"Az intézkedések miatt nem csökken a közszolgáltatások színvonala, sőt javul a minőségük és a hatékonyságuk" - mondta újságíróknak Mario Monti miniszterelnök.

Az intézkedéseket kormányrendelet formájában terjesztik elő. Így a takarékossági csomag azonnal életbe lép, és noha a parlamentnek 60 napon belül jóvá kell hagynia, Monti mégis kisebb teret hagy a parlamenti pártoknak, hogy megváltoztassák vagy felvizezzék a programot.

A szakszervezeteket már a Monti-kormány munkaerőpiaci reformja is felbőszítette, és nincs kizárva, hogy a tiltakozás általános sztrájkban fog kicsúcsosodni.

A befektetők azonban előbb-utóbb kedvezően reagálhatnak, látván, hogy Olaszország a mély recesszió és az észak-olaszországi földregés okozta súlyos károk ellenére komolyan veszi a költségvetés rendbetételét. A kormány jövőre 1,7 százalékra akarja csökkenti a GDP-arányos államháztartási deficitet az idén várható 3,9 százalékról.

A piac egyelőre nem méltányolta a megszorításokat, a 10 éves lejáratú olasz államkötvény hozama néhány ponttal 6,043 százalékra emelkedett.