Újabb frontot nyitnak Orbán ellen

Nyomást akar gyakorolni az Európai Parlament szocialista frakciója az Európai Néppártra annak érdekében, hogy kérje számon magyar tagjain a budapesti kormány Európában enyhén szólva vitatott menekültpolitikáját. Saját "renegátjukat", Robert Fico szlovák kormányfőt tetemre hívják.
Napi.hu, 2015. október 1. csütörtök, 09:57
Fotó: Napi.hu

Robert Ficót, Szlovákia miniszterelnökét a jövő héten Strasbourgba várja az Európai Parlament (EP) szocialista képviselőcsoportja, hogy magyarázatot kérjenek tőle, hogyan is gondolja kormánya menekültpolitikáját - írja politico.eu. A tétet meglehetősen magasra tették: kizárhatják a kormányfő szocialista pártját a frakcióból, ha nem találják elfogadhatónak Fico indokait.

Gianni Pittella, a szocialisták és szociáldemokraták szövetségének frakcióvezetője kijelentette: azt várják kollégájuktól, hogy tisztázza álláspontját.

Fico lényegében úgy gondolkodik a bevándorlási válsággal kapcsolatban, mint magyar kollégája, Orbán Viktor - írta a héten az Index. Elutasítja a menekültkvótákat és úgy véli, hogy az európai migrációs politika csődöt mondott. A problémát szerinte is ott kell megoldani, ahol keletkezett, azaz az afrikai és közel-keleti küldő országkan.

Perrel fenyegetőzik

Biztonsági zónákat javasol, ahol el lehetne választani a gazdasági bevándorlókat és a bűnözőket a valódi menekültekről. Emellett felhívja a figyelmet arra, hogy őszintén be kell vallani: Szlovákia még a saját több százezres roma kisebbségét sem tudta integrálni. Mit kezdene ennek tükrében olyan emberekkel, akiknek más az életmódjuk és a vallásuk, mint a szlovákiai lakosság többségének.

A Politico emellett idézi a szlovák kormányfőnek azt a megjegyzését is, amely szerint Szlovákiát a szlovákoknak építik, nem a kisebbségeknek. Emlékeztet továbbá arra, hogy Fico azzal fenyegetőzött: pert indít az EU ellen amiatt, hogy többségi - azaz nem konszenzusos - döntéssel határozott 120 ezer bevándorló kötelező kvóták szerinti szétosztásáról a tagállamok között.

Példát statuálhatnak

Ha Fico nem változtat az álláspontján, akkor a képviselőcsoport fenn fogja tartani azt az álláspontját, hogy pártját ki kell zárni a szocialisták EP-frakciójából - idézte a hírportál Pittellát. A frakcióvezető emellett azt is leszögezte, hogy elvárják az Európai Néppárttól (EPP), az EP konzervatív frakciójától, hogy lépjen fel ugyanilyen szigorral Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel szemben.

Az EPP, amelybe 12 képviselőt delegált a Fidesz - a szocialista frakcióba az MSZP és a DK 2-2 küldöttét delegálták a magyar választók - megosztott abban, hogyan kezelje az Orbán-kormány kompromisszumképtelen viselkedését. Egyes tagjai, például Viviane Reding volt uniós biztos büntetné a Fideszt Orbán szerinte autoritáriánus politikájáért, míg mások elfogadhatónak tartják a határok védelmének megerősítését szorgalmazó fellépését.

Beszélgetünk a magyar EP-képviselőkkel - mondta a Politicónak egy parlamenti tisztviselő. Egyesek közülük igyekeznek megvilágítani Budapest kő kemény fellépésének okait.

Nyomást gyakorolnak

Pittella azonban világossá tette, hogy tovább kívánják fokozni a nyomást az EPP-n. Színvallásra akarják bírni politikai versenytársaikat azzal kapcsolatban, mit óhajtanak tenni fideszes képviselőtársaikkal. A szocialista frakció példát akar mutatni azzal, hogy saját sorain belül nem tűri el az uniós értékekkel és politikával homlok egyenest szembe menő fellépést.

A szlovák párt kizárásával kapcsolatos döntést a frakció javaslata alapján a kontinens baloldali pártjait összefogó Európai Szocialista Párt (PES) elnöki tanácsa hozhatja meg. Várhatóan a PES-en belül is vita indul Fico keményvonalas politikájáról.

Ugyan már, kérem...

A tetemre hívott szlovák vezető - talán ebben is hasonlít magyar kollégájára - nonszensznek minősítette azt a lehetőséget, hogy kizárják pártját az EP szocialista frakciójából. Egy olyan személy veti fel ezt a lehetőséget, akinek országa vérlázító módon megsérti a schengeni szabályokat - fejtegette arra utalva, hogy Pittella hazája, Olaszország átengedi területén az Európa közepébe özönlő menekülteket. Talán ezt a mulasztást próbálja túlkompenzálni - tette hozzá.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

lauda, 2015.10.02 12:00

Inkább az ISIS ellen nyitnának újabb frontot!!!!!

A békét a háború keresztül lehet elérni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

isabella, 2015.10.02 11:56

@Bulemia: Attól, hogy egy fehér köpenyen van néhány színes pötty, attól az még fehér.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix, 2015.10.02 11:25

@Bulemia:

Ez világos, de ha lehet ne erőltessük a további barnulást.
Ha valami 2-300 év alatt zajlik le észre sem vesszük, ha meg 20-30 év alatt, akkor meg kitör a polgárháború.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bulemia, 2015.10.02 11:16

@isabella: Filozófus. sajnálattal közlöm, hogy Európa már régen nem fehér.

Azóta, hogy a volt gyarmattartó országok korábbi gyarmatairól beáramoltak az ottani lakosok, hogy Vietnamból tömeget jöttek át, hogy a törökök a német gyárakban elhelyezkedtek, nem beszélhetünk fehér Európáról.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bulemia, 2015.10.02 11:13

@isabella: Szemet hunyhatunk-e az ELTE jogi kara táborában történt nemi erőszak felett, a paok által, kiskorúak sérlmére elkövetett szexuális bűntettek felett?

A jövendő az ő kezükben is van!

( Ez egy travesztia volt, kedves bellácska mint filozófus. A muszlim erőszakot nem kicsinyli le - szemben azzal a felfogással, amely a mi saját erőszakos cselekedeteinket próbálja "értékteleníteni". Ezt, mint filozófus, bizányára megérti...)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html