Újabb kamatemelés Ausztráliában

Az ausztrál jegybank bízik a gazdaság erejében, ezért egy kihagyás után újra kamatot emelt, 25 bázisponttal. Az irányadó kamatláb 3,75 százalékról 4 százalékra emelkedett.
Kasnyik Márton, 2010. március 2. kedd, 08:44
Fotó:

A Reserve Bank of Australia kormányzója, Glenn Stevens kijelentette: szeretnék az "átlagos" szintre emelni a kamatlábat, ami - Stevens múlt heti jelzése alapján - az új szint felett van 75 bázisponttal.

Stevens - aki a húsz legfejlettebb gazdaság jegybankelnökei közül elsőként emelt kamatot idén - kiemelte , hogy miután recesszió nélkül megúszták a globális válságot, az ausztrál gazdaság újra növekedni kezdett; erre enged következtetni a munkanélküliség csökkenése és az üzleti bizalom javulása is. A döntés előtt nem sokkal jelentette be a kormány a kiskereskedelmi forgalom januári - várakozáson felüli - 1,2 százalékos javulását decemberhez képest.

A döntés azt is jelzi, hogy a gazdasági tények nagyobb súllyal estek latba, mint a szuverén államadósság miatti nemzetközi félelmek. A legutóbbi kamatdöntéskor éppen ez utóbbi tényező miatt miatt nem került sor emelésre. A Bloomberg szerint egyre nagyobb kamatemelési nyomás nehezedik Kanada, Malajzia és Indonézia jegybankjaira is.

A Bloomberg 19 megkérdezett elemzője közül 14-en negyedszázalékos emelést vártak a mostani kamatdöntéstől, a többiek nem vártak változást.

HOZZÁSZÓLÁSOK