Újabb kamatemelés jöhet Kínában

A kínai jegybank az idén még 2-3-szor emelhet kamatot a növekvő infláció megfékezése érdekében - közölte a Shanghai Securities News egy vezető kormányzati elemzőt idézve.
MTI-Eco, 2011. június 20. hétfő, 10:00
Fotó:

Csang Csen-huj, a kormány fejlesztési kutatóintézetének elnök-helyettese szerint a kamatemelésekkel hatékonyabban lehet fellépni az inflációs veszélyek ellen, mint a banki kötelező tartalékráták növelésével.

Mközben a kamatlábak emelése veszélyt jelent a gazdaság egészére, például még nagyobb tőkebeáramlást eredményezhet, a jövőben inkább ezt az utat kell választani, mivel a magasabb tartalékráták több negatív hatással járnának. Csang szerint Kína rövid távon nem enyhít monetáris politikáján, azonban a világgazdasági helyzet esetleges javulása a második félévben változtatásra késztetheti a jegybankot.

Kína legutóbb az elmúlt héten emelte - 50 bázisponttal - a bankok kötelező letéti tartalékrátáját. A kínai jegybank idén már hat alkalommal emelt a banki tartalékráták szintjén és kétszer irányadó kamatlábán. Májusban a három éve tapasztalt legmagasabb szintre, 5,5 százalékra nőtt az éves infláció az ázsiai államban.

HOZZÁSZÓLÁSOK