Újabb ország döntött kerítésépítés mellett

Damaszkusz azzal vádolta meg Törökországot, hogy kerítést épít Szíria északi határán - jelentette az inforadio.hu szerint a SANA hivatalos szíriai hírügynökség.
Dzindzisz Sztefan, 2017. február 18. szombat, 13:30
Fotó: Napi.hu

Az ENSZ-hez intézett, a tervet bíráló levelében a szíriai külügyminisztérium az országa területen elkövetett szüntelen agresszióval vádolja meg a török kormányt. Január 11-én a török hadsereg és határőrség munkagépeket és nehéz teherautókat vonultatott fel Szíria északi részén, a török határ térségében, részben Haszake kormányzóságban. A gépek utat törtek, árkot ástak, és megkezdték a kerítéshez szükséges betonoszlopok lerakását. (Eközben az ukrán kerítés építése pénzhiány miatt állt le.)

Három nappal később a török haderők az Aleppó közelében fekvő Tuma városban kezdték meg az elválasztó fal építéséhez szükséges két kilométeres út kialakítását. A török erők hasonló mozgását észlelték a Törökországgal szintén határos Idlíb tartományban is, ahol a törökök Harem térségében hatholdnyi területet sajátítottak ki szír állampolgároktól kerítésépítés céljából.

A tárca szerint a török kormány katonai támaszpontot hozott létre az Aleppó térségében fekvő Dzsitar faluban, ahol lőszerraktárak, valamint török tisztek és katonák számára épített barakkok találhatók. A szíriai külügyminisztérium elítélte a török behatolást, és felszólította a világszervezetet, gyakoroljon nyomást Ankarára "erőszakcselekményei" beszüntetése és "a terrorizmus elleni harcra vonatkozó biztonsági tanácsi határozatok betartatása érdekében".

HOZZÁSZÓLÁSOK