Újabb pofont kaptak a brazilok

Leminősítette, de a befektetésre ajánlott osztályzati sávban hagyta Brazília államadós-besorolását a Fitch Ratings, amely egyúttal arra figyelmeztetett, hogy az ország hamarosan elveszítheti a befektetési ajánlású államadós-osztályzatot, ha az államháztartás helyzete tovább romlik az elhúzódó recesszió és a kitartó belpolitikai bizonytalanságok közepette.
MTI, 2015. október 15. csütörtök, 23:11
Fotó: Reuters

A hitelminősítő az eddigi BBB-ről egy fokozattal, BBB mínuszra rontotta Brazília hosszú futamidejű hazai és külső szuverén adósságának osztályzatát, és az új besoroláson is további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást hagyott érvényben.

A rövid lejáratú külső szuverén adósság osztályzatát F2-ről F3 kategóriába sorolta át a hitelminősítő. A Fitch BBB pluszról egy fokozattal BBB-re minősítette vissza a brazil besorolási országplafont, amely a brazil gazdaságban honos kereskedelmi adósok felső osztályzati határa. A leminősítést Brazília államadósságának növekedésével, a költségvetési konszolidáció növekvő kihívásaival és a romló gazdasági helyzettel indokolta.

A Standard & Poor's (S&P) hitelminősítő szeptemberben megvonta a befektetési ajánlású államadós-osztályzatot Brazíliától és további leminősítést helyezett kilátásba a romló költségvetési helyzetre hivatkozva. Az indoklás szerint növekednek a politikai kihívások, ami nyomást gyakorol a kormány azon akaratára és képességére, hogy gazdasági céljaival koherens költségvetési tervvel álljon elő a parlamentben.

A Fitch szerint is a kedvezőtlen politikai légkör akadályozza a kormány törvényalkotási programjának végrehajtását, és ördögi kört teremtett a gazdaság számára. A kormány elveszítette többségét a parlamentben, miközben az országot megrázó korrupciós botrány közepette mélypontra süllyedt a második államfői mandátumát töltő Dilma Rousseff népszerűsége.

A Moody's egyelőre befektetésre ajánlott osztályzattal tartja nyilván a dél-amerikai országot.

Brazília a legnagyobb latin-amerikai és egyben a világ hetedik legnagyobb gazdasága a második negyedévben recesszióba került. Elemzők arra számítanak, hogy a brazil gazdaság a jövő év végéig recesszióban marad. Utoljára 85 éve (1930-1931) fordult elő, hogy a brazil gazdaság teljesítménye két évig csökkenjen.

A Nemzetközi Valutaalap szakértői a világgazdasági kilátások (WEO) című kiadvány múlt héten kiadott soros negyedéves frissítésében a brazil gazdaság 3 százalékos csökkenését valószínűsítették az idei évre, a jövő évre enyhébb mértékű, 1 százalékos visszaesést jósoltak.

HOZZÁSZÓLÁSOK