Az állástalanok száma hamarosan meghaladja az egymillió főt - figyelmeztetnek a szakértők, miután több magán és állami vállalat is jelezte, hogy tömeges létszámleépítésre készül.

A román államvasutak (CFR) hétfő kezdte elbocsátani munkásait, a cég közleménye szerint április végéig több, mint tízezer személytől válnak meg. Ezen kívül az IMF nyomására a kormány 240 millió eurót kénytelen megspórolni a közalkalmazottakon, ez becslések szerint újabb 150 ezer személy elbocsátását jelenti.

A közalkalmazottak száma az elmúlt kilenc év alatt 50 százalékkal emelkedett, ezzel a szomszédos ország államapparátusa az uniós átlag közel háromszorosa. Ennek ellenére tavaly decemberben a román állam még mindig 229 400 személyt foglalkoztatott, alig 600-zal kevesebbet, mint előző évben.


A munkanélküliség fokozatos növekedésének egyik fő oka, hogy drasztikusan estek a vállalatok megrendelései, a külföldi befektetések az előző évekhez képest pedig több mint a felére csökkentek. Tavaly december végéig mindössze 4,9 milliárd eurónyi külföldi tőke érkezett Romániába, szemben a 2008 végén regisztrált kilenc milliárd euróval.

A hazai ipari termelés úgy tűnik kezd magára találni, míg 2008 első negyed évében 13 százalékos volt a zsugorodás, a második, illetve a harmadik negyedben már 4,4, illetve 7 százalékos növekedést regisztráltak az előző év azonos időszakához képest.

A termelés-növekedés a külföldi piacokon megnőtt kereslettel magyarázható, amit a kiviteli adatok is bizonyítanak, tavaly decemberben ugyanis közel 20 százalékkal több terméket vittek ki az országból, mint 2008 azonos havában. Ennek ellenére egy év alatt Románia mindössze 29 milliárd euró értékben exportált, 13,9 százalékkal kevesebbet, mint 2008-ban.

A belső fogyasztás ugyanakkor úgy tűnik még egyáltalán nem tért magához. A kiskereskedelmi adatok azt mutatják, hogy a románok idén januárban 10,3 százalékkal kevesebbet vásároltak, mint egy évvel korábban. Ezzel egy időben drámaian zuhantak az autóeladások is, 2009-ben nem egészen 148 ezer új autót sikerült értékesíteni, ami nem kevesebb, mint 54 százalékos zuhanást jelent a 2008 -ban regisztrált eladásokhoz képest. 


A drasztikus bevételkiesést nemzetközi hitelekből volt kénytelen pótolni a kormány, így az ország ijesztő mértékben eladósodott. Egy év alatt több mint 14 milliárd euróval 64,2 milliárdra nőtt Románia közepes és hosszú távú adósságállománya, igaz, hogy decemberben  a rövidtávú hitelei 14 milliárd eurórol 8,5 milliárdra mérséklődtek.

Ezzel egy időben jelentősen nőttek az állam köztartozásai is, december végén a ki nem fizetett számlák és egyéb tartozások összértéke elérték a 35 milliárd eurót, azaz a GDP közel egyharmadát.

Tavaly először a külföldön dolgozó több millió vendégmunkás sem tudta kisegíteni az országot a bajból, 2009 első kilenc hónapjában az általuk hazaküldött összegek 21 százalékkal 5 milliárd euróra csökkentek az előző évhez képest.