Újabb robbantás a Fülöp-szigeteken! (új)

Legalább tizennyolc ember meghalt száz másik pedig megsebesült, amikor bomba robbant a Fülöp-szigetek második legnagyobb városának, Davaónak a nemzetközi repülőterén.
Kummer Krisztián, 2003. március 4. kedd, 15:55
Fotó:

A robbanás széttépte az érkezési terminál mellett lévő várót, amely teli volt emberekkel. Röviddel a bombatámadás után gránát robbant Tagum közeli városában, megsebesítve két embert. A sebesültek közül húsz állapota válságos - írta a Reuters egy helyi magas beosztású rendőrre hivatkozva, aki nevének elhallgatását kérte. A halálos áldozatok között lealább egy amerikai állampolgár volt, három másik pedig megsebesült. Az Egyesült Államok fegyveres erői a fülöp-szigeteki hadsereg kiképzését segíti a muszlim szakadárok elleni küzdelemre.
Davao az ország második legnagyobb városa a főváros, Manila után; közel 1 000 kilométerre délre attól. A város kapuja Mindanao tartománynak, ahol hosszú idő óta küzd a többségében katolikus ország hadserege a muzulmán szakadárokkal.
Bár a rendőrség egyenlőre nem vádolt meg senkit a robbantással, feltételezéseik szerint az iszlám felkelők követhették el a merényletet. A hadsereg szóvivője szerint a két legvalószínűbb elkövető a Moro Iszlám Felszabadítási Front, illetve az Új Néphadsereg.
Legutóbb február huszadikán történt hasonló merénylet, akkor a Mindanao-i Cotabato polgári repterén robbant pokolgép, megölve egy katonát és megsebesítve hat civilt. Az akkori támadásért a Moro Iszlám Felszabadítási Frontot tették felelőssé, aki azonban tiltakozott ez ellen, arra hivatkozva, hogy ők csak katonai célpontokat támadnak meg, a civil lakosságot sosem bántanák.

HOZZÁSZÓLÁSOK