Újabb támadás a líbiai főváros repülőtere ellen, evakuálják az ENSZ munkatársait

Rakétatámadás érte a líbiai főváros repülőterét hétfő este, hivatalos tájékoztatás szerint eltalálták az irányítótornyot. Két katona meghalt, a repülőgépek 90 százaléka megsemmisült. Az országban uralkodó rossz biztonsági helyzet miatt az ENSZ evakuálja munkatársait Líbiából, a kormány pedig fontolgatja, hogy nemzetközi segítséget kér.
Inforádió, 2014. július 15. kedd, 07:43
Fotó: Reuters

A tripoli reptérnél vasárnap egymással rivalizáló milíciák csaptak össze, legalább heten meghaltak. A légikikötőt lezárták. Harcok voltak Bengáziban is, ott is többen életüket vesztették.

A főváros nemzetközi repülőterét Miszrátából származó iszlamista felkelők igyekeznek bevenni a repteret évek óta ellenőrzésük alatt tartó zenteni fegyveresektől. A miszrátai és zenteni felkelők az észak-afrikai ország legerősebb milíciái. A hétfői támadásban két katona meghalt. A repülőtéren lévő gépek 90 százaléka megsemmisült - közölte a kormány szóvivője, hozzátéve: a kabinet vizsgálja annak lehetőségét, hogy nemzetközi segítséget kér a biztonság helyreállítására, a civilek és az ország javainak megvédésére, valamint annak megelőzésére, hogy az országban anarchia és bizonytalanság legyen úrrá.

A kőolajban gazdag észak-afrikai országban kialakult bizonytalan helyzet egyik oka, hogy az átmeneti kormány nem tudja ellenőrzése alatt tartani azokat a fegyveres csoportokat, amelyek 2011-ben segítettek elűzni Moammer Kadhafi akkori vezetőt.

Az egyre romló biztonsági helyzet miatt az ENSZ hétfőn bejelentette, hogy kivonja Líbiából az ott dolgozó munkatársait. A világszervezet líbiai missziója szerint a tripoli reptér lezárása és a közbiztonság hiánya lehetetlenné tette a munkavégzést.

A tripoli reptér mellett hétfőn a miszrátait is lezárták, a bengázi pedig már két hónapja zárva van.

HOZZÁSZÓLÁSOK