A kormány kiegészítené a munka törvénykönyvét a szociális dömping tilalmával - idézte a pozsonyi Új Szó Robert Fico kormányfőt, aki a szakszervezetek képviselőivel találkozott Zsolnán. Ez azt jelentené, hogy a külföldről érkező vendégmunkások csak ugyanolyan feltételekkel vállalhatnának munkát Szlovákiában, mint a helyi lakosok, ezen belül ugyanazt a bért kellene kapniuk.

A kormány ezzel az intézkedéssel el akarja kerülni, hogy az olcsó külföldi munkaerő kiszorítsa a helyit a munkaerőpiacról.

Nőtt a szegénység

Ezzel a lépéssel némileg kompenzálhatják azt a rossz hírt, hogy tavaly, a harmadik Fico-kabinet kormányzásának első évében újra nőtt a szegénység az országban. Szlovákiában tavaly 670 ezer ember, a lakosság 12,7 százaléka volt kitéve az elszegényedés kockázatának, az elmúlt évben 30 ezerrel nőtt azok száma, akik a szegénységi küszöb alatt tengetik az életüket - derül ki a statisztikai hivatal adataiból

Az ország egyes régióinak szegénységi mutatói jelentősen eltérnek. A legszegényebb régiónak Eperjes megye számít: az ott élők csaknem 19 százalékát fenyegeti a szegénység. Besztercebánya megyében ez 15,3, Nyitra megyében 14,6, Zsolna megyében 14,1, Kassa megyében 13,8, Nagyszombat megyében 9, Trencsén megyében 7,8, Pozsony megyében pedig csupán 5,4 százalék.