A világ különböző részein felhalmozódó problémák 2013-ra érnek össze, majd egy hibátlan vihar formájában végigsöpörnek a világgazdaságon - erősítette meg néhány héttel ezelőtt megfogalmazott jóslatát Nouriel Roubini amerikai közgazdász professzor. Véleménye szerint az amerikai, az ez európai és a kínai gazdaság eléggé alkalmazkodó ahhoz, hogy a következő egy-két évet az egyre halmozódó problémák ellenére még kihúzza, de 2013-ra elfogy a cérna, és a gyenge lábon álló építmény összeomlik.

Várakozása szerint az Egyesült Államokban igazán a 2012-es választások után válhat kritikussá a helyzet, ha nem sikerül leszorítani a költségvetés hiányát. Ha pedig igen, az az állami források kivonásával jár a gazdaságból, nőhetnek az adók, így nem csökken a munkanélküliség, nem nő a fogyasztás, s ezért bajba kerülnek az utóbbit kiszolgáló cégek. Rövid távon kicsit két százalék feletti GDP-növekedést és a gazdaságot visszafogóan magas munkanélküliséget, illetve pangó ingatlanpiacot jósol az USA-nak a guru.

Eközben az eurózóna perifériáján lévő Görögország, Portugália és Spanyolország tovább fog küszködni adósságaival, ami visszafogja az egész kontinenst. A kínai gazdasági vezetés azzal szembesül, hogy az infláció kikerülhet az ellenőrzése alól, a gazdaság túlfűtötté válik és a növekedés végül összeomlásszerűen lefékeződhet. Az ázsiai ország megrendülése súlyosan érinti majd mindazokat, akik Kínába exportálnak, így összességében lefékeződik a világgazdaság bővülése, ami elmossa a fejlett országok amúgy is gyenge GDP-növekedését.

Úgy látom, hogy a világ minden országai igyekszik a jövőbe tolni gazdasági problémáinak megoldását - fogalmaz Roubini. Kezdődött (a válság idején) a visszafizethetetlen magánhitelekkel, amelyek államadósságokká váltak és lassan nemzetek feletti tartozásokká emelkednek. Egyre csak halogatjuk a problémák megoldását, de 2013-ban eljön az az idő, amikor már nem lesz több haladék. A szakember nem ad számszerű előrejelzést a GDP-k vagy a tőzsdeindexek alakulására, de azt hangsúlyozza, hogy ami jön, az fájni fog. A piacok 2011 második felére erőteljes fellendülésre számítanak, de szerinte már ebben is csalódni fognak.