Már ősz eleje óta kisebb nagyobb megszakításokkal folyamatosan beavatkozik az Európai Központi Bank az ír államkötvény piacon, hogy kisebb- nagyobb eladási hullámokkal szemben stabilizálja a szigetország állampapírjainak árfolyamát, azonban az elmúlt napokba ennek ellenére rekordszintre az ír állampapírok nemfizetési kockázatai ellen védő biztosítások, CDS-ek felára Londonban, s az ír és a német 10 éves állampapírok közötti hozamkülönbség szintén rekordszintre emelkedett.


Kedden az ír kormányzópárt egyik tagja Jim McDaid, bejelentette visszavonulását, s ezzel mindössze 3 fősre olvadt a törvényhozó testületben a kormánypárti többség, s így kétségessé vált, végre tudja e hajtani a kormány azokat a megszorító intézkedéseket, mellyel további 15 milliárd euróval csökkentenék az ír költségvetés tervezett hiányát - írja a Marketwatch.


Kedden 22 bázispontot emelkedett az ír 10 éves állampapírokra szóló CDS-ek árfolyama, 520 bázispontra, nap közben az 530 pontot is megütötte a Markit adatai szerint. Az ír minipánik tovaterjedt a többi PIIGS ország piacain is, a görög CDS 15 bázispontot ugrott 845 pontra, a portugál 8 pontot, 402 pontra. A görög és a portugál piacon az eladási hullám egyébként a múlt héten tombolt teljes erővel, amikor szintén kétségek merültek fel az adott országok megszorító intézkedéseivel kapcsoltban.


Az euró árfolyama ugyanakkor egyáltalán nem reagált a rossz hírekre, a dollárral szembeni kurzus ismét az 1,4-es szint felett tartózkodik. Megkérdezett elemzők több oka is van annak, hogy a fejlemények nem váltottak ki az euróval kapcsoltban olyan heves reakciókat, mint fél évvel ezelőtt. Egyrészt a piac jelenleg inkább a Fed várhatóan újrainduló monetáris lazítási programjával van elfoglalva, másrészt a szereplők körében egyöntetű a feltételezés, hogy az ECB-nek jelenleg megfelelő eszközei vannak az eurozóna tagállamainak állampapírpiacain fellépő turbulenciák kezelésére.