Újra ketyeg a görög bomba?

Csontvázakat lát a görög elszámolásokban az Eurostat feje.
NAPI, 2010. szeptember 8. szerda, 08:16
Fotó:

Görögország még mindig nem tárta fel az összes olyan pénzügyi tranzakciót, amellyel az elmúlt évtizedben csökkentette költségvetési hiányát és államadósságát - idézte a Bloomberg Walter Radermacher, az Eurostat igazgatójának nyilatkozatát. Az európai statisztikai hivatal februárban kérte először az adatokat, a szervezet szakértői a napokban utaznak Görögországba áttekinteni a görög adatszolgáltatás mechanizmusait.

Radermacher elmondása szerint az eurózóna tagországai közül csak Athén hazudott ezekkel az ügyletekkel kapcsolatban, és Görögország minden bizonnyal több pénzügyi manővert hajtott végre, mint bármely más ország. Az ügyletekre akkor derült fény, amikor nyilvánosságra került, hogy a Goldman Sachs Group, a pénzügyi válságért felelőssé tett nagybankok egyike aktív segítséget nyújtott a bonyolult tranzakciók lebonyolításában. Az Eurostat feje szerint a Goldman-ügy csak az egyik egy hosszú sorozatban.

Görögország arról tájékoztatta az európai statisztikai hivatalt, hogy a többi tranzakció lényegesen kisebb, mint a Goldmannal 2000-ben és 2001-ben lebonyolított ügyletek. Ezek akkor 2,367 milliárd euróval csökkentették a görög adósságot, amelynek a GDP-hez viszonyított aránya így 105,3 százalékról 103,7-re zsugorodott - derült ki a bank februári közleményéből.

Az Európai Központi Bank (ECB) belső dokumentuma szerint - amelyet a Bloomberg News megszerzett -, az ECB csak 2009 áprilisában jött rá, hogy Athén szokatlanul sok pénzügyi tranzakciót kötött adósságára. Az ügyleteket 2001-ben kezdték, amikor az euróbevezetés nyomán megugrottak az állam tartozásai. 2004-ben - az athéni olimpia évében - felpörögött a trükközés. Az Eurostat rendelkezései szerint egyébként minden swapügylethez között későbbi kifizetést hitelként kell elszámolni.

Németország, Olaszország, Lengyelország és Belgium hasonló tranzakciókat végzett, ám amikor az Eurostat erről kérdezte ezeket az országokat 2008-ban, akkor feltárták tevékenységüket és a szabályoknak megfelelően kiigazítottak adósságadataikat.

Az Eurosatat a múlt hónapban kapott erősebb jogosítványokat az uniós tagországok pénzügyi adatszolgáltatásának auditálására. Ezt Radermacher úgy értelmezi, hogy például a Görögországba látogató kollégáinak joguk van minden olyan belső információra rákérdezni, amit fontosnak vagy relevánsnak tartanak.

HOZZÁSZÓLÁSOK