Erős El Nino jelenség van kialakulóban a Csendes-óceán térésében - állítják az Ausztrál Meteorológiai Hivatal szakértői. Az év következő szakaszában szokatlanul erős hatása lehet az ismert időjárási anomáliának - idézte  a BBC a tudósokat. A jelenség lényege, hogy a Csendes-óceán közepén a szokásosnál jobban felmelegszik a víz, ami befűti a felette lévő levegőt is.

Emiatt az óceán északkeleti régióiban több trópusi vihar alakulhat ki, az indiai monszun gyengébb lehet az átlagosnál, Délkelet-Ázsiát és Ausztrália déli részét pedig már szárazságok sújthatják. Latin-Amerikában azonban óriási esőzéseket okoz az El Nino, Észak-Amerikában pedig hóviharokat. Nem bizonyított, de sokan a 2009-2010-es hideg európai télért is ezt a légköri jelenséget okolták.

Mindezek alapján nem meglepő, hogy a csendes-óceáni térség országai komoly erőfeszítéseket tesznek az El Nino előrejelzésének pontosítására. Tudósok bójahálózatot működtetnek a hőmérséklet, az áramlások és a szél mérésére. Az így nyert adatokat kiegészítik a meteorológiai megfigyelőállomásokról és a műholdakról nyert információkkal, majd betöltik őket egy bonyolult számítógépes modellbe. Egyelőre nem tudják a jelenség erősségét pontosan megjósolni.

Meteorológusok csatája

Az ausztrál bejelentés éppen ebből a szempontból jelentős, ugyanis amerikai tudósok áprilisban még arról beszéltek, hogy alakulóban van ugyan az El Nino, de gyengécskének látszik. A kontinensnyi ország szakértői szerint szeptembertől erősödhetnek fel a jelenség hatásai, bár azt, hogy mennyire, nem tudják megjósolni. Az El Nino egyébként kettő-hét évenként következik be, pontosabban eddig ez volt a szabály, ám a globális felmelegedés gyakoribbá és durvábbá teheti a jelenséget.

Az elmúlt évben hasonló jóslatokkal álltak elő a meteorológusok, azonban végül messze nem következtek be rekorddöntő események. Az óvatos szakértők szerint a nyár előtt nem lehet kellően megbízhatónak tekinthető előrejelzést adni. Az El Nino ugyanis igazán karácsony táján erősödhet fel, akkor fejtheti ki hatásait a világ időjárására.