Újra nagy tűz volt Chilében

Nagy tűz ütött ki helyi idő szerint hétfőn este a chilei Valparaísóban, legalább száz házat pusztítva el. A helyi hatóságok azt közölték, mintegy 400 embert kellett a környékről evakuálni.
MTI, 2017. január 3. kedd, 07:56
Fotó: MTI/EPA

Mahmud Aleuy belügyi államtitkár Santiagóban, egy televíziós nyilatkozatban azt mondta, hogy eddig 19 ember szenvedett könnyebb sérüléseket, többségüket légzési problémákkal kezelik.

A lángok elleni küzdelemben a tengerparti nagyváros és a környező települések több tucat tűzoltó egységét vetették be. A közösségi média oldalaira felkerült képeken látszik, amint hatalmas barnás-szürke füstoszlopok emelkednek a város egyik dombjáról az égboltra, s a füstöt a Csendes-óceán fölé sodorja a szél. A hatóságok egyebek közt a heves széllel és a nagy hőség okozta szárazsággal magyarázzák a lángok gyors terjedését.

A Chile középső részét sújtó szárazság miatt tavaly rekordszámú tűz keletkezett a térségben, súlyos károkat okozva az ottani erdőgazdaságoknak. Az elmúlt hetekben a fővárosban, a Valparaísótól mintegy 120 kilométerre délkeletre fekvő Santiagóban is sokakat evakuálni kellett a tüzek miatt.

A látványos környezetben fekvő, 285 ezer lakosú Valparaíso a központja egy egymilliós nagyvárosi térségnek. Pálmákkal borított meredek domboldalai és rengeteg faépülete különösen sérülékennyé teszi a tüzekkel szemben a várost, s azon belül is a magasabban fekvő szegénynegyedeket.

Két éve egy, a jelenleginél jóval kiterjedtebb tűzben 13 ember vesztette életét és több mint kétezer ház vált a lángok martalékává. A 2014-es volt több mint hatvan év óta a legnagyobb tűzvész a festői szépségű chilei városban, amelyet tíz évvel korábban a világörökség részévé nyilvánított az Unesco.

(Képünk illusztráció.)

HOZZÁSZÓLÁSOK