Újra ott vagyunk, ahol a part szakad?

Az Európai Bizottság által készített bizalmi index a vártnál nagyobb mértékben, 4,6 ponttal emelkedett augusztusban.
Leszák Tamás, 2009. augusztus 28. péntek, 11:40

Az Európai Bizottság mai közlése szerint az eurózóna gazdasági kilátásait megjelenítő bizalmi index 80,6 pontra emelkedett a júliusi 76 pontról. Ez tavaly október - az európai piacokat sújtó, a jelenlegi recesszió során bekövetkezett első tőzsdei mélyrepülés - óta a legmagasabb szintet jelenti, ráadásul a korábbi elemzői várakozások 78 pontos értékénél is kedvezőbb - írja a Bloomberg.

Carsten Brzeski, az ING Groep brüsszeli elemzője egyenesen úgy fogalmazott: a recesszió véget ért, és ez sokkal gyorsabban történt, mint ahogy reméltük, ugyanakkor a fellendülés továbbra is törékeny, így nincs okunk a túlzott eufóriára.

A felmérés szerint a fogyasztók továbbra is arra számítanak, hogy a cégek az elkövetkező évben folytatják az árcsökkentést, annak ellenére, hogy a defláció mértéke lassulni látszik: az augusztus 31-én nyilvánosságra hozandó havi eurózónás adatok tekintetében a Bloomberg által megkérdezett elemzők a korábbi 0,6 százalékról 0,4 százalékra csökkenő negatív inflációt várnak az egy évvel korábbiakhoz képest.

HOZZÁSZÓLÁSOK