Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve Jackson Hole-i konferenciáján Ben Bernanke közölte: a Fed megfontolja az újabb nagyarányú állampapír-vásárlást, ha a lassulás jelentősebbé válik, és a deflációs jelek erősödnek a gazdaságban.

A szélsőségek, a defláció, illetve a nagyobb arányú infláció irányába történő erősebb elmozdulás esélyét csekélynek nevezte.

Az esetleges kettős mélypontú válságot Bernanke sem említette lehetőségként, ahogyan amerikai gazdasági elemzők sem számítanak arra, hogy az amerikai gazdaság ismét visszasüllyed a recesszióba.

Hosszabb távon kifejezetten derűlátónak mutatkozott: úgy vélte, hogy jelenlegi lassulás után jövőre és azt követően ismét gyorsulhat a növekedés.

Az ugyancsak pénteken közzétett GDP-adatok szerint a korábban becsültnél kevésbé, de az elemzői várakozásokat meghaladó mértékben nőtt az Egyesült Államok hazai összterméke (GDP) a második negyedévben.

A washingtoni kereskedelmi minisztérium második becslése szerint a GDP 1,6 százalékkal nőtt április-június között az egy évvel korábbihoz képest.

Az első becslés még 2,4 százalékos növekedést valószínűsített, elemzők 1,3 százalékos növekedést vártak.

Az első negyedévben 3,7 százalékkal nőtt az amerikai GDP.