Egy az atípusos tüdőgyulladást (severe acute respiratory syndrome, SARS) okozó vírushoz hasonló kórokozó 2012 áprilisa óta már a tizenegyedik embert fertőzte meg tegnap, ami felveti a lehetőségét annak, hogy ha a virológusok nem találják meg nagyon gyorsan a veszély forrását, akkor a tíz évvel ezelőtti SARS-járványhoz hasonló halálos pusztítás indulhat útjára. A Nagy-Britanniában történt eset különösen riasztó, ugyanis valószínűleg emberről emberre terjedt a vírus - idézi az Egészségügyi Világszervezet (WHO) jelentését a Bloomberg. A megfertőzött személy nem utazott külföldre mostanában, viszont kapcsolatban áll azzal a másik beteggel, akinek esetét hétfőn jelentették.

A fertőzés forrását, a koronavírust, még nem fedezték fel - az erre irányuló erőfeszítések kudarca egyre frusztráltabbá teszi az egészségügyi szakembereket. Az idő sürget, mivel minden egyes emberi megbetegedés esélyt kínál a vírusnak a mutálódásra, azaz arra, hogy egyre inkább alkalmassá váljon az emberről emberre történő  terjedésre. Ennek végeredménye egy világjárvány (pandémia) lehet, amilyen az eredeti SARS esetén is kitört tíz évvel ezelőtt.

Az új betegek fele meghalt

A SARS-járvány Kína Guangdong tartományából indult el 2003 elején, és néhány hét alatt a világ 37 országában okozott megbetegedéseket. Magyarországhoz legközelebb Romániában jegyeztek fel egy esetet. A WHO adatai szerint 2002 novembere és 2003 júliusa között 8096 ismertté vált megbetegedést jegyeztek fel, a fertőzöttek 9,6 százaléka (774 ember) meghalt. A 24 évesnél fiatalabbak egy százaléka, a 25-44 évesek hat százaléka, a 45-64 évesek 15 százaléka, a 65 év felettiek 50 százaléka vesztette életét. Összehasonlításképpen az influenza esetén - ha nem egy vadi új változat első csapásáról van szó - 0,7 százalék körül alakul a halálozási ráta.

Az új SARS-szerű vírus 11 megfertőzött áldozata közül öten haltak meg. Az európai eseteket megelőzően Szaúd-Arábiában, Jordániában és Katarban tűnt fel a kórokozó. A esetek elszórtsága a szakértők szerint arra utal, hogy a vírus általában állatokról terjed át emberekre. A genetikai mutatók alapján a WHO elemzői arra gyanakszanak, hogy a koronavírust denevérek hordozzák. Az utolsó eset, az emberről emberre átadott fertőzés azonban arra utal, hogy számos nem jelentett megbetegedés is lehet. Ugyanakkor a SARS-éhoz hasonló járvány kitörését egyelőre nem tartják valószínűnek a szakemberek.

Az atípusos tüdőgyulladás kezdetben csak izomfájdalmat, fejfájást és lázat okoz. Ezeket kettő-tíz napok belül követik a légúti tünetek, elsősorban a köhögés, a nehéz légzés és végül kialakul a tüdőgyulladás.