Újraindulhatnak a japán atomerőművek

Az NRA (Nuclear Regulation Authority) japán atomenergia felügyelet megadta az engedélyt a Kyushu Electric Power Co Inc. áramszolgáltató vállalatnak a Kagoshima megyei kétreaktoros Sendai atomerőmű újraindításához.
MTI-Eco, 2014. szeptember 10. szerda, 13:31
Fotó: Reuters

Az áramtermelés megkezdéséhez azonban még a helyi hatóságok engedélye is szükséges. Erre valószínűleg december előtt nem kerül sor.

A 2011-es fukusimai atombaleset után Japánban biztonsági felülvizsgálat miatt, fokozatosan leállították mind a 48 működő atomreaktort. A tavaly júliusban bevezetett szigorú biztonsági előírások miatt még az addig termelő legmodernebb létesítményeket is. Japán egy éven keresztül atomerőművek nélkül fedezte energiaszükségletét.

Az első atomerőmű 1966-ban kezdte meg a termelést, az ország áramszükségletének nagy részét azóta nukleáris energiával fedezték. A japán energiaszolgáltató vállalatok a felújítási munkák elvégezése után eddig 10 erőműben 20 reaktor biztonsági felülvizsgálatát és az újraindítás engedélyezését kérték a felügyelettől. A Reuters hírügynökség által készített elemzés szerint azonban az ország 48 reaktorának mintegy kétharmadát valószínűleg már nem indítják újra.

HOZZÁSZÓLÁSOK