Az ukrán nemzeti fizetőeszköz, a hrivnya (UAH) további jelentős, akár 19 százalékos gyengülését várják a dollárhoz képest a Bloomberg által megkérdezett szakértők. A legfőbb okot abban látják, hogy a gyengülő gazdaság mellett a külföldi befektetőktől sem áramlik elegendő pénz az országba.

A mostani 8,15-ös USD/UAH árfolyam akár 10-ig is felkúszhat augusztusra a megkérdezett szakértői vélemények középárfolyama alapján, idén a gyengülés már elérte az 1,2 százalékot. Az ukrán gazdaság 9 százalék közeli lassulást szenvedhet el idén, exportlehetőségei nagyban lecsökkentek, így a deficitet nagyrészt saját erőből és forrásokból kénytelen finanszírozni. A hiány, mellyel a világ hitelpiacainak bezárulása mellett kell megküzdeniük, eléri a 12,3 milliárd dollárt, ráadásául legnagyobb exportcikkük, az acél ára is csökkent a válság hatására. A bankok veszteségei és leírásai összességében 964,6 milliárd dollárt tesznek ki.

A decemberben elfogadott költségvetésben tervezett hiány az ország GDP-jének 2,97 százaléka, melynek következtében a pénzügyminiszter beadta lemondását, hiszen ez az érték megsérti az IMF-hitel kiegyensúlyozott gazdaságra vonatkozó feltételét. A Fitch múlt héten rontotta le Ukrajna hitelminősítését B-re, mivel várakozásaik szerint a gazdaság lassulása elérheti a 4,5 százalékot 2009-ben. A Standard and Poor's mai bejelentése szerint szintén a leminősítést fontolgatja, a veszélybe került IMF-megállapodás miatt.

Titkosított GDP?

Az Ukrán Statisztikai Állami Bizottság titkosította a nemzeti össztermék (GDP) csökkenésére vonatkozó januári adatot, így Julija Timosenko miniszterelnök a tavasz közepéig elleplezheti az ukrán gazdaság valós helyzetét - írta kedden a kijevi Kommerszant-Ukraina című üzleti napilap.


A cikk szerint a statisztikai hivatalnak hétfőn kellett volna közzétennie a januári GDP-adatot, de ezt nem tette meg arra való hivatkozással, hogy áttért a nemzetközi szabványokra, s ezeknek megfelelően a továbbiakban negyedévenként közli a mutatót, viszont az egyes gazdasági ágazatok állapotát tükröző információkat továbbra is havonta adja majd közre.

A gazdasági minisztérium a statisztikai hivatal döntését a havi számítások pontatlanságával indokolta - olvasható a cikkben. A hirtelen váltásnak - állítják szakértők és politikusok - kizárólag politikai okai vannak, és úgy vélik, a statisztikai adatok eltitkolása csak tovább mélyíti az ukrán gazdaság válságát - mutatott rá a lap.