Az elmúlt öt évben az ukrán diákok száma Lengyelországban csaknem négyszeresére nőtt és már majdnem 35 ezer főt tesz ki. A lengyelek mégsem elégedettek - írta a Rzeczpospolia. A Közügyek Intézetének (ISP) legújabb jelentése szerint még sokat kell tenni ahhoz, hogy megkönnyítsék az életüket és az oktatásukat a lengyeleknél.

A jelentés szerint egységes, az ukránokra vonatkozó migrációs stratégiára lenne szükség, amely az ukrán diákokra is vonatkozna, mert akkor még több tanulójuk lenne a felsőfokú tanintézményeknek ebből az országból, hiszen évek óta a legnépesebb külföldi csoportot jelentik a lengyel tanintézményekben.

Az ISP felmérése szerint az ukrán diákok pragmatikus okokból választják a lengyel tanulmányokat - európai felsőfokú végzettséget akarnak, hogy aztán az Európai Unióban dolgozhassanak. Lengyelországban pedig olcsóbb az élet, mint Nyugaton.

Tízből három ukrán diák számára az volt fontos, hogy ingyenes vagy kedvezményes a képzés, illetve Lengyelországban könnyebb bejutni az egyetemre, mint máshol. Egyötödüket a képzés színvonala vonzotta, és az, hogy Lengyelországban a tanulmányok befejeztével munkát is találnak.

Ez az eredmény megerősítette a véleményt, hogy az ukrán diák értékes szerzemény mind a lengyel felsőfokú intézményeknek, mind a lengyel vállalatoknak. Ugyanakkor a tanulmányai befejezése után csak 28 százalékuk akar kifejezetten Lengyelországban maradni és dolgozni.

A fotó forrása: Pixabay.