Ukrán válság: fegyvermentesített övezet létrehozásáról állapodtak meg

Megállapodtak a kelet-ukrajnai válságban érintett felek szombat hajnalban arról, hogy a nehézfegyverek kivonásával egy 30 kilométeres fegyvermentesített övezetet hoznak létre a térségben.
Inforádió, 2014. szeptember 20. szombat, 18:35
Fotó: Reuters

Az ukrán kormányzat, az oroszbarát szakadárok és Oroszország képviselőinek részvételével folyó minszki tárgyalásokon az első nyilatkozatok szerint jegyzőkönyvet is aláírtak erről. Ennek értelmében mindkét fél 15-15 kilométerrel vonja hátrébb az érintett fegyverzetet. Az övezet fegyvermentesítése a megegyezés értelmében még szombaton megkezdődik.

A megállapodás annak érdekében született, hogy megszűnjenek a szeptember 5-én kötött tűzszüneti egyezmény megsértései, és biztosítsák a fegyvernyugvás tartósságát. Az ütközőzóna fő rendeltetése az, hogy elválassza egymástól a szeparatista fegyvereseket és a kormányerőket.

Az egyezmény életbe lépését követően - néhány napon belül - az orosz-ukrán határ és a fegyvermentesített övezet ellenőrzésébe az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelői kapcsolódnak be.

Mint az ukrán küldöttséget Minszkben vezető Leonyid Kucsma volt államfő elmondta, harci repülőgépek és pilóta nélküli repülők sem haladhatnak át a zóna fölött. Kivételt csupán az EBESZ által a terület megfigyelésére bevetett drónok jelentenek.

Megállapodtak a külföldi fegyveresek és mesterlövészek eltávolításáról is. Megfigyelők szerint ez a diplomatikus megfogalmazás a szeparatisták oldalán harcoló oroszokra utal.

Az orosz külügyminisztérium szombaton ismételten megerősítette, hogy az ukrán területen nincsenek orosz katonák.

Igor Plotnyickij, a luhanszki szakadárok képviselője úgy nyilatkozott, hogy olyan akciótervről van szó, amely egy teljesen biztonságos övezetet hoz létre.

A minszki megbeszélések az EBESZ közvetítésével kezdődtek péntek délután. Egy ilyen találkozón határoztak szeptember elején a tűzszünetről is.

Az ukrán parlament (Legfelsőbb Tanács) a héten elfogadta a Donyeck és Luhanszk megye egyes területeinek különleges jogállásáról szóló törvényjavaslatot, amelyeket - a teljes függetlenséget elutasítva - Petro Porosenko ukrán államfő nyújtott be. Erről azonban pénteken nem tárgyaltak - derül ki a nyilatkozatokból. Olekszandr Zaharcsenko, a "donyecki népköztársaság" vezetője mindazonáltal megjegyezte, hogy az Ukrajnában maradásról nekik más a véleményük.

Kijev, a kelet-ukrajnai szakadárok, Oroszország és az EBESZ képviselői, vagyis az úgynevezett kontaktcsoport tagjai egy héten belül újabb találkozóra ülnek össze Minszkben. Andrij Purgin, az egyoldalúan kikiáltott államalakulat "miniszterelnök-helyettese" azt mondta, a következő találkozókon egyebek mellett a határok kérdéséről is szó esik majd.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

illiber, 2014.09.20 18:41

...ideje .a kö lépés a föderalizáció ...romániának is ...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html