Donald Trump kizárja a koronavírus miatti felelősséget

Nem tehetik felelőssé az Egyesült Államok elnökét követői, ha elkapják a koronavírust vagy más betegséget Donald Trump hétvégi kampányrendezvényén - az oklahomai nagygyűlésen a résztvevőknek el kell fogadniuk egy sor feltételt, közöttük azt is, hogy az elnök és a szervezők nem felelősek a résztvevők egészségéért.
Domokos László, 2020. június 12. péntek, 09:31
Fotó: MTI/EPA

A résztvevőket csak írásos hozzájárulással engedik be, ennek apró betűs részében a résztvevőknek el kell ismerniük, hogy "tisztában vannak azzal, hogy a Covid-19 jelen van minden olyan helyen, ahol emberek tartózkodnak", valamint hogy "önként vállalják, hogy megfertőződhetnek Covid-19-cel, és az esetleg bekövetkező betegségért nem teszik felelőssé Donald J. Trumpot" valamint a rendezvény többi szervezőjét - számolt be a Euronews.

Az elnök a koronavírus-járvány kitörése, illetve a korlátozások bevezetése óta először tart kampánygyűlést az oklahomai Tulsa városában, július 19-én. Az Egyesült Államok nagy részén még mindig terjed a betegség, növekednek az esetszámok, míg egyes területeken már lecsengőben van.

A CNN a felelősséget kizáró nyilatkozattal kapcsolatban megkérdezte Catherine Sharkey jogászprofesszort. A New York-i egyetem jogásza szerint az ehhez hasonló nyilatkozatok általánossá válhatnak a járvány utáni időkben, noha ezek a jog szerint csak korlátozott hatásúak, soha nem mentenek fel súlyos gondatlanság vagy szándékos kötelezettségszegés esetében. Sharkey szerint olyan rendezvényt szervezni, ahol a résztvevők nem tudnak egymástól biztonságos távolságban maradni, felveti a szervezők súlyos gondatlanságát.

Oklahoma állam kormányzója kiadott egy ajánlást, hogy az emberek "lehetőség szerint kerüljék a tömegrendezvényeket", de nem tiltotta meg ezeket. A kampány kommunikációs vezetője, Tim Murtaugh szerint "lesznek biztonsági intézkedések", de azt nem részletezte, hogy ezek a fertőzés ellen védenek-e.

HOZZÁSZÓLÁSOK