USA-India kézfogó Kína ellen?

Az Egyesült Államok az India felé történő nyitással a Kínával szembeni ellensúlyt keresi - írta kedden a The New York Times. A The Wall Street Journal váratlan lépésként értékelte Bush bejelentését. A The Washington Times arról cikkezett, hogy az Egyesült Államoknak ázsiai stratégiai partnereként kell magához szorítania Indiát - olvasható a nol.hu-n.
NAPI Online, 2005. július 19. kedd, 19:45
Fotó:

George Bush és a washingtoni látogatáson tartózkodó Manmohan Szingh indiai kormányfő előző nap közös nyilatkozatot adott ki, amely előirányozza, hogy az amerikai elnök az atomenergia békés célú felhasználása területén az amerikai embargó feloldását fogja kérni a kongresszustól. A The New York Times szerint a közös nyilatkozat ellenkezést válthat ki Pakisztán részéről, és gyengítheti az atomfegyverek feletti nemzetközi ellenőrzési mechanizmust.

A The Washington Post azt hangsúlyozta, hogy Pakisztán India régi vetélytársa, egyben Amerika szövetségese az al-Kaida terrorhálózat elleni harcban. Az újság szerint az amerikai-indiai nukleáris megállapodás, amelyről kemény vita zajlott a washingtoni kormányon belül, esetleg gyengítheti Amerika pozícióját az iráni és az észak-koreai atomprogram kérdésében.

A The Wall Street Journal váratlan lépésként értékelte Bush bejelentését, hogy az Egyesült Államok teljes nukleáris együttműködésre törekszik Indiával. A lap szerint ez azt jelenti, hogy az Egyesült Államok új reaktorokat és atomerőműveihez üzemanyagot adhat el az ázsiai országnak, ami lényeges fordulat a nukleáris anyagok forgalmának elfojtását célzó évtizedes törekvésekhez képest.

A lap úgy értékelte, hogy a Washington és Újdelhi közötti több hónapos titkos egyeztetések után született megállapodást bizonyosan támadni fogják a kongresszusban és külföldön. India ugyanis nem írta alá az atomsorompó-szerződést; ráadásul 1998-ban a Clinton-kormányzat megdöbbenésére három föld alatti atomrobbantást hajtott végre, ami amerikai gazdasági szankciókat vont maga után.

A The Washington Times arról cikkezett, hogy az Egyesült Államoknak ázsiai stratégiai partnereként kell magához szorítania Indiát. Richard Nixon egykori amerikai elnök Kína felé történt nyitása ugyanis, hogy szövetségest szerezzen a volt Szovjetunió ellenében, mára kimerítette összes előnyét. Peking ahol csak tud, keresztbe tesz Washingtonnak, legyen szó az emberi jogokról, a demokratizálódásról, a nukleáris technológiák terjedéséről vagy Tajvanról.

George Bushnak meg kell hirdetnie az India felé való nyitást a katonai, gazdasági és diplomáciai kapcsolatok szorosabbra vonásával - írta a lap.

HOZZÁSZÓLÁSOK