Sokkolták Orbánt - így látják külföldön

Úgy tűnik, a magyarországi önkormányzati választások kapcsán az érdekli igazán a külföldi sajtót, milyen hatása lehet ennek a fejleménynek Orbán Viktor és rendszere sorsára. Az ellenzék sikere helyett azt emelik ki, hogy ez a magyar kormányfő veresége.
Komócsin Sándor, 2019. október 14. hétfő, 09:22
Fotó: MTI Fotó / Koszticsák Szilárd

Nem egyértelmű, hogy az angol nyelvű sajtó melyik értelmére gondolt a blow szónak, amikor olyan címekkel tudósított a magyarországi önkormányzati választásokról, miszerint Blow for Orbán in Budapest's mayoral election vagy Blow for PM Orban as opposition wins Budapest mayoral race. A szó jelenhet ütést, csapást, megrázkódtatást, de akár szerencsétlenséget, sorscsapást és sokkot is. Tény, hogy az enyhébben fogalmazó külföldi lapok is azt emelik ki, hogy Orbán Viktor vereséget szenvedett.

A Financial Times (FT) szerint az ellenzék önkormányzati választási győzelme az első komoly kihívás Orbán erős hatalmával szemben, illetve egyre növekvő ellenőrzésével szemben az állami intézmények felett. A sikert annak ellenére érték el az ellenzéki politikai erők, hogy a gazdaság folyamatosan, erőteljesen növekszik - a GDP-bővülés üteme a legmagasabbak között van az EU-ban.

Mi lesz a válasz?

Idézik a miniszterelnököt, aki emlékeztette híveit, hogy a Fideszt még mindig 50 százalékos népszerűségi index felett mérik a közvélemény-kutatók és nem csupán Budapesten voltak választások, hanem vidéki kistelepüléseken is. Emellett nem mulasztotta el gratulálni a lengyel kormánypártnak, a nacionalista Jog és Igazságosságnak jelentős parlamenti választási győzelméhez.

Az FT emlékeztet rá, hogy a Fidesz-KDNP-nek kétharmados többsége van a parlamentben, ezért megfigyelők úgy vélik, hogy az ellenzéki előretörésre válaszul az alkotmány módosításával tovább fogja korlátozni az önkormányzatok döntési jogköreit. A brit üzleti lapnak nyilatkozó Juhász Attila, a Political Capital tanácsadó cég vezető elemzője azonban másként látja. Szerinte visszaütne, ha a kormány elkezdené büntetni Budapestet és az új főpolgármestert, mert az a fővárosban még ellenségesebb hangulatot szülne az ország vezetésével szemben.

A legnagyobb vereség

A Deusche Welle (DW) angol nyelvű kiadása és a Politico is azt emeli ki, hogy a magyar miniszterelnök pártja, a Fidesz az elmúlt kilenc évben a legnagyobb politikai vereségét, kudarcát (setback),  szenvedte el azzal, hogy Budapestnek ellenzéki főpolgármestere lett. A DW szerint Orbán Viktor felzaklathatta vagy legalábbis bosszanthatta (upset) a vereség.

A Politico megemlíti, hogy bár a magyar főváros lakói hagyományosan liberális gondolkodásúak, a politikai ellenzék évek óta azzal bajlódott, hogy nem tudta tudta legyőzni belső megosztottságát és nem tudta megmozgatni szavazótáborát. A budapesti győzelem - amihez társul számos kisebb vidéki város meghódítása vagy megtartása is - felbátorítja az ellenzéket, ahogy készül a 2022-es országgyűlési választásokra, amelyen kihívást intézhet Orbán Viktorral szemben.

A Guardian csatakozik az előtte szólókhoz azzal a megállapítással, hogy a magyar kormányfő az első választási vereségét szenvedte el 2010 óta a budapesti főpolgármesteri szavazáson. A brit lap úgy látja, hogy az önkormányzati választás volt a tesztje az ellenzék együttműködési stratégiájának, ami lehetővé teszi, hogy komoly kihívást intézzenek Orbán Viktorral szemben a 2022-es parlamenti választásokon.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Darquan, 2019.10.16 09:26

@znojmo: o1g, elmehet az anyja kipcsájába, oda.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

znojmo, 2019.10.16 08:59

Tudtátok, hogy Macaristánban éltek a kipcsákpokkal együtt? Nem? Pedig O1G szerint élnek közöttünk kipcsákok. Ő a fő kipcsák!
Elment vigasztalódni a törökök közé, azok közé akikhez Magyarország elpusztítását köszönhetjük.
Egykor a "törökösséget" halállal büntették.
Ez a vadbarom most már a nyelvünk eredetét is vitatja.
Lehet, hogy csak azért, hogy könnyebben tanulhassa a keleti despotizmust.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Darabont1453, 2019.10.15 09:55

A legjobb az, hogy az összes fidesz troll egyszerre úgy elhúzott, behúzódott az árnyékba, hogy az már csoda....XDDD

Itt is marha nagy csend van, egyik sem hirdeti az igét. Gondolom bentlakásos továbbképzésen vannak a Habony Kft-nél eligazításon, mert kell az útmutatás. Hiszen tegnap a Hír TV-n is elhangzott, hogy a NER-nek vége van, és ugye az hazai pálya, ott az ilyesmi nem véletlenül hangzik el.

Meghalt Finkelstein a propaganda észlény és nincs helyette senki, akik beálltak utána propagandát csinálni csak kispályás uszítók szintjén vannak ( Kubatov, Habony NERtársak )....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2019.10.15 00:07

Amugy a nagy lengyel sikerbe is belecsuszott a szorszal, ugyanugy, ahogy a fideszes oromodaba. Ugyanis az alsohazban eloretort a kormanypart, ugy ez a siker, de a felsohazban nincs tobbsege. Tehat hiaba a nagy udvrivalgas, blokkolva lesz a lengyel kormany is. Bena kacsa lett az utolso kormanyon levo szovetsegese is europaban.

O1G
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Józsi2222, 2019.10.14 21:11

@Suzywong: 11:41
Az első mondatod összecsapott.
A személyre való szavazás alapesetben a jelölt személyére vonatkozna.
De te a folytatás szerint Orbán személyére gondoltál.
Csakhogy Orbán maga a Fidesz, így a választás párt alapon történt.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html