Vallomást tett a Nyemcov-gyilkosság egyik gyanúsítottja

A bíróság helyt adott az orosz Szövetségi Nyomozó Bizottság indítványának és elrendelte öt észak-kaukázusi férfi letartóztatását, akiket Borisz Nyemcov megölésében való bűnrészességgel gyanúsítanak. Egyikük a nyomozati anyag szerint vallomást tett. Hárman tagadják, hogy közük lenne a gyilkossághoz.
Inforádió, 2015. március 8. vasárnap, 17:47
Fotó: MTI/EPA

A bíróság döntése szerint Zaúr Dadajev volt csecsen belügyi katonát és a vele együtt gyilkossággal, valamint bűnszervezetben elkövetett törvénytelen fegyvertartással megvádolt unokatestvérét, Anzor Gubasevet április 27-ig tarthatják vizsgálati fogságban. A további három észak-kaukázusi gyanúsított őrizetét május 7-ig, illetve május 8-ig rendelte el a moszkvai Baszmannij kerületi bíróság.

A nyomozati anyag szerint Dadajev vallomást tett, a férfi azonban a bíró előtt nem ismerte el bűnösségét.

Bahajev és Eszkerhanov, valamint Sagit Gubasev is tagadta, hogy köze lenne a Nyemcov-gyilkossághoz. Az orosz Szövetségi Nyomozó Bizottság képviselője ugyanakkor a bíróságon kijelentette, hogy a hatóság bizonyítékokkal rendelkezik, miszerint a gyanúsítottaknak része volt a politikus megölésében.

Anzor Gubasevet és Zaúr Dadajevet az Oroszországi Föderációhoz tartozó Ingusföldön fogták el. Bahajevet és Eszkerhanovot vasárnap reggel tartóztatták fel Moszkva környékén és szállították őket a bíróságra

A moszkvai Baszmannij kerületi bíróságra rendkívüli biztonsági intézkedések mellett, páncélozott járművekben vitték a gyanúsítottakat. Az épületet is belügyesek őrizték. A gyanúsítottak letartóztatásáról nyílt tárgyaláson döntöttek az ügyeletes bírák.

Az RPR-Parnasz (Orosz Köztársaság Párt - Népszabadság párt) és az orosz Szolidaritás mozgalom volt elnökét múlt szombatra virradó éjjel gyilkolták meg Moszkva központjában, a Kreml lábánál húzódó Bolsoj Moszkvoreckij hídon. A nyomozás adatai szerint egy férfi lőtte hátba az arra sétáló politikust, majd egy odaérkező személyautón távozott.

Az Interfax orosz hírügynökség jelentése szerint a belügyi egységek szombaton Groznijban, Csecsenföld fővárosában is el akartak fogni egy, Nyemcov megölésével gyanúsított férfit, akinek a kezében azonban felrobbant egy gránát és belehalt a sérüléseibe.

A Russzkaja Szluzsba Novosztyej nevű orosz állami rádió közlése szerint 30 éves Beszlan Sanavovról van szó.

A Rosszija 24 állami hírtelevízióban megszólaltatták Dadajev anyját, aki nem tudja elhinni, hogy a fiának és unokatestvéreinek köze lenne Borisz Nyemcov megöléséhez. A férfi az utóbbi tíz évben a csecsen belügyminisztérium kötelékében, az Észak nevű zászlóalj parancsnok-helyetteseként is szolgált. Ajmani Dadajeva elmondta, hogy a fia az iszlám szélsőségesek és az észak-kaukázusi lázadók ellen harcolt. Megerősítette, hogy a Gubasev-testvérek az utóbbi években Moszkvában dolgoztak.

A LifeNews orosz kereskedelmi hírtelevízió értesülése szerint a Nyemcov-gyilkosság gyanúsítottjainak nyomára a bűncselekmény helyszíne környékén folytatott telefonbeszélgetések elemzése vezette a nyomozókat.

Az Interfaxnak egy név nélkül nyilatkozó forrása azt mondta, biztos benne, hogy a gyilkosság megrendelői külföldön vannak. Ilja Jasin orosz ellenzéki politikus viszont kételkedik ebben. Szerinte Oroszországban kell keresni azokat, akik Nyemcov megölését megrendelték.

Az orosz ellenzék szerint politikai gyilkosság történt, a Kreml provokációnak, a belpolitikai helyzet és a hatalom megingatására irányuló kísérletnek tartja Borisz Nyemcov megölését.

Vlagyimir Markin, a Szövetségi Nyomozó Bizottság szóvivője közölte, hogy az ügyben folytatják a nyomozást.

HOZZÁSZÓLÁSOK