Romániába készül az Eurostat egy küldöttsége, hogy a helyi hatóságokkal közösen megvizsgálják a tavalyi költségvetési számokat. Az Eurostat szakemberei ugyanis úgy vélik, a bukaresti statisztikai hivatal (INS) téves adatokat közölt a tavalyi költségvetési hiány mértékéről, mivel a deficit kiszámításánál nem vette figyelembe bizonyos állami vállalatok veszteségeit. A román kormány az adatok közlésénél jóhiszeműen járt el, a szándékos félretájékoztatás lehetősége ki van zárva - fogalmazott Gheorghe Ialomitianu pénzügyminiszter. Hozzátette: a számítási metodológiai eltérések lehetnek, ezért a pénzügyminisztérium, a nemzeti bank és az INS munkatársai megkezdték a szóban forgó állami vállalatok pénzügyi felülvizsgálatát.

A román hatóságok szerint 2010-ben a költségvetés hiánya 6,5 százalékon tetőzött, az adatok azonban nem tartalmazták a két nagy állami vállalat, a vasút pályakezelő (CFR infrastructura) és a hőerőműveket üzemeltető Termoelectrica cégek eredményeit, de a mérlegadatok között nem jelent meg a magánszektor felé felhalmozott adósságállomány sem.

Az ESA 95 szerint az előző évek adatai sem tükrözik a valós helyzetet, 2009-ben hivatalos adatok szerint a GDP arányos hiány 7,2 százalékvolt az Eurostat számításai szerint a deficit mértéke elérte a hazai össztermék 8,6 százalékát.

A pénzügyi tárca adatai szerint az idei év első negyedében a konszolidált költségvetési hiány 5,2 milliárd lej (1,26 milliárd euró) volt, azaz a GDP mindössze egy százaléka, ami a Nemzetközi Valutaalappal kötött szerződésben vállalat keretek között van.
Bukarest idén 4,4 százalékos deficittel számol, és vállalta hogy 2012-ben a hiányt 3 százalék alá szorítja