Van, ahol már beállt a jég a Dunán

Jégképződés miatt meghatározatlan időre betiltották a hajózást a Duna román-bolgár határszakaszán - közölte a román rendőrség.
Inforádió, 2017. január 10. kedd, 15:56
Fotó: Napi.hu

Az Agerpres hírügynökség jelentése szerint a hajózási tilalom a Duna romániai szakaszának szinte teljes egészére vonatkozik a Vaskapu II vízi erőműtől Braila városig. Dorian Dumitru, a Duna romániai szakaszáért felelős hatóság igazgatója elmondta, hogy a hajózási tilalmat azért rendelték el, mert jégréteg képződött a folyón Cernavoda és Harsova környékén.

Ezen a helyen a vízfelület 80 százalékán úsznak jégtáblák, de vannak olyan szakaszok is, ahol a teljes vízfelület befagyott.  Egyetlen hajó sem maradt a jég fogáságában, valamennyien a kikötőkben, biztonságban állomásoznak. A hajóközlekedés betiltását a bolgár hatóságok is megerősítették.

A ruszei folyami felügyelet igazgatójának beszámolója szerint a folyó vízfelületének Szilisztránál 70, Ruszénél 60 százalékán úsznak jégtáblák, és nagyon alacsony a vízszint. A kritikus szakaszokon a hajók süllyedése legfeljebb 1,6 méter lehet, vagyis biztonsággal szinte csak üresen közlekedhetnének. Ruszénél kedd hajnalban rekordhideget, mínusz 16,2 fokot mutattak a hőmérők - január 10-én még soha nem volt ilyen hideg a mérések kezdete óta.

HOZZÁSZÓLÁSOK