A Fed aggodalmait csak erősítheti az amerikai bankárszövetség (American Bankers Association - ABA) helyzetelemzése. Az ABA gazdasági tervbizottsága szerint az USA gazdaságának növekedése mérsékelt lesz, az állástalanok arányának csökkenése pedig fájdalmasan lassú. Idén 2,2 millió, jövőre 2,5 millió új munkahelyet várnak az Egyesült Államokban - így 2011 végére munkanélküliek aránya 8,5 százalékra mérséklődhet (jelenleg 9,7 százalékos).

A bizottság szerint a versenyszféra munkaerő-felvevőképessége kritikus szerepet kap ebben a folyamatban - az év első 5 hónapjában 500 ezer új állást teremtett a szektor. Még ha ez az ütem meg is maradna az idén, a Fed által várt 3 százalékos GDP-növekedési ütem mellett nem jöhet létre elég új munkahely - állítják a szakértők.

A bankárszövetség épp ezért az idén már nem vár kamatemelést a Fedtől, jövő év közepére azonban már 1 százalékos, 2011 végére pedig 1,5 százalékos irányadó rátát jósol. A makroelemzés szerint a W-alakú recesszió kialakulásának valószínűsége ugyan kicsi, ám a következő másfél évben - míg a növekedés hosszú távon is fenntarthatóvá válik - továbbra is maradnak kockázatok.

Az európaiakat ért csapás káros hatása az amerikai gazdaságra csak korlátozott lesz az ABA gazdasági bizottsága szerint, s ezt is nagyrészt ellensúlyozzák majd az alacsonyabb nyersanyagárak és a magasabb állampapír-hozamok. Az eurózónás országok gyenge teljesítménye az exportbevételek csökkenése és a dollár erősödése lesz - vélik a bankárszövetség szakértői.