A vezető lengyel napilap, a Gazeta Wyborcza A zloty és a forint még mindig két jóbarát? címmel közölt elemző cikket a magyar gazdaság helyzetéről. Véleménye szerint a magyar kormány ellentmondásos politikája, a romló költségvetési helyzet és a lopakodva közeledő recesszió vezetett oda, hogy a forint árfolyama történelmi mélypontra süllyedt. Az euróval szemben az ünnep előtti napokhoz képest több mint 6 százalékot vesztett értékéből, míg a zloty csak egyet. Egyre nagyobb nyomást gyakorolnak Budapestre a befektetők, tíz éves csúcsra, 10,7 százalékra emelkedett a tíz éves államkötvények hozama (a lengyeleké 5,9 százalék). Charles Robertson, a Renaissance Capital bank közgazdásza szerint a piac reakciói egyértelműek: a térségben Magyarországgal szemben a lengyeleket és a cseheket részesítik előnyben.

A közgazdászok már jó ideje figyelmeztetnek a gondokra. Az Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) szerint idén 0,6 százalékkal csökken a GDP (de egyes elemzők szerint 3 százalékos is lehet a zuhanás!), miközben 80 százalék körüli az államadósság - írta a lap.

Magyarország problémáit elmélyíti Orbán Viktor miniszterelnök ellentmondásos gazdaságpolitikája - emelte ki a Gazeta, ismertetve a parlament vitatott döntéseit és a külföldi bírálatokat, valamint a Nemzetközi Valutaalappal való tárgyalásokat megelőző nyilatkozatokat.

Ha tovább nőnek a bajok Magyarországon, azt lehetséges, hogy a lengyelek is megérzik. A Nomura nagybank közgazdászai tegnap publikált jelentésükben azt írják, hogy érdemes akár 4,75 zloty/euró áron is eurót vásárolni. A lengyel valuta általuk prognosztizált gyengülésének oka elsősorban a magyarországi és az eurózóna-helyzet.

A lengyel elemzők ezt nem tartják valószínűnek, egyrészt mert a lengyel gazdasági alapok jobbak a magyarokénál, és mert azt utóbbi hetekben egyértelműen elvált egymástól a zloty és a forint árfolyamának alakulása. - Bár továbbra is egy kosárban vagyunk, mint közép-kelet-európai országok, valójában elszakadtunk a barátainktól. A befektetők látják a különbséget Orbán Viktor és Donald Tusk között - mondta a lapnak Piotr Kuczynski, a Xelion vezető közgazdásza.